Ezt tették Horthyék a fővárosi zsidókkal

2014 január 27., hétfő 10:59
62

Hétfőn élesedett a csillagoshazak.hu, ami az 1944-es budapesti zsidóüldözésnek állít emléket. 1944 áprilisától kellett a fővárosi zsidóknak sárga csillagot hordaniuk, a kikeresztelkedetteknek is.

Június 16-án rendeletet adtak ki, hogy minden zsidónak arra kijelölt, úgynevezett csillagos házba kell költöznie. Összesen 2000 ilyen épületet jelöltek ki szerte a városban. 220 ezer embernek kellett ezekben élnie. Minden ilyen ház homlokzatára jól látható, a rendelet szerint "kanárisárga" csillagot kellett helyezni. Öt nap volt átköltözni a kényszerlakhelyekre. A rendelet Budapest teljes lakosságának több mint ötödét érintette.

csillagoshazak.hu

A csillagoshazak.hu-n egy térképen látszik az összes ma is álló, egykori csillagos ház, mintegy 1600 darab. Az egyes házakra kattintva emlékeket, történeteket lehet beküldeni.

A csillagos házak nem sokáig működtek. Decemberre felállították a budapesti gettót, és a budapesti zsidóknak akkor oda kellett átköltözniük.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt