Janukovics elfogadta az ukrán miniszterelnök lemondását

külföld
2014 január 28., 14:08
comments 34

Távozik a kormány is. Azarov azzal indokolta lemondását, hogy a hónapok óta tartó tüntetések komoly károkat okoznak Ukrajnának. Visszavonják a diktatórikus, gyűlekezési jogot felfüggesztő törvényeket is.

photo_camera Kilcsko kedden a parlamentben (REUTERS/Gleb Garanich)

Azarov azért kínálta fel lemondását, hogy társadalmi és politikai kompromisszumot teremtsen ezzel.

A parlament keddi rendkívüli ülésén megsemmisítette azt a január 16-án elfogadott és január 17-én hatályba lépett diktatórikus törvényt az ukrán parlament, ami miatt jújraindultak a tüntetések Kijevben. A törvényhozás 361 szavazattal 2 ellenében visszavonta a törvényt, ami korlátozta a gyülekezési és szólásszabadságot.

Az államfői hivatal honlapján közzétett rendelet szerint a kabinet a következő kormány megalakításáig ügyvezetőként a helyén marad.

Az eddigi első miniszterelnök-helyettest, Szerhij Arbuzovot bízta meg az államfő, hogy ideiglenes miniszterelnök legyen.

Az ukrán törvények értelmében az új kormányt két hónapon belül kell megalakítani.

Az MTI információi szerint a kijelölt miniszterelnök közeli kapcsolatban áll a Janukovics családdal, üzlettársa és barátja az elnök fiának, Olekszandr Janukovicsnak.

(via BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.