Melyik képviselő a legagresszívabb, ha kérdezni mernek tőle?

parlament
2014 február 05., 16:16
comments 106

Minden kormány idején vannak olyan képviselők, akik félnek attól, hogy összecsapnak a fejük fölött a hullámok, ezért inkább elsunnyogják a válaszadást az újságíróknak. Ez olyan általános jelenség, hogy az Index tavaly egy oktatóvideót is készített arról, hogy hogyan kell (viszonylag kulturáltan) elkerülni a válaszadást. Például olyan kamutelefonálással, mint amivel a héten Ughy Attila védekezett a paksi ügyben feltett kérdések ellen:

A mostani ciklusban viszont egyre aggasztóbb a trend: egyes felháborodott politikusok nemcsak kikérik maguknak, amikor azt feltételezik róluk, hogy tudják, miről szavaznak, hanem néhányan még el is kezdik kioktatni a hangnemről, az illemről és hasonlókról azokat, akik kérdezni merészelnek a parlamentben. Van, aki meg csak egy jót nevet.

Most a cikk végén szavazva el lehet dönteni, hogy ki a frappáns válaszok nagymestere.

Pintér Sándor

A héten a hvg,hu kormánypárti képviselőket kérdezett arról, hogy a jelenlegi kormány gazdaságpolitikájának mekkora szerepe van a forint gyengülésében. Sokan nem válaszoltak, a belügyminiszter viszont mindenkit felülmúlt. Az újságíró csak annyit kérdezett, hogy feltehet-e neki egy kérdést, amire Pintér így reagált:

Kerényi János

Amikor az Index arról kérdezte a fideszes képviselőket, miért szavazták le az LMP-s Schiffer András ügynökakták nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatát, Kerényi János háromszor is csak azt válaszolta: „Fidesz, sajtóosztály.”

Kósa Lajos

A Fidesz debreceni polgármestere többször bebizonyította, hogy emberére akad, aki kíváncsi a véleményére. És az RTL Klub újságírója még jól is járt, amikor Kósa kiállt a képből, hogy megkérje, valami olyat kérdezzen, amire pozitív választ tud adni.

Az Index újságírói előtt pedig még frappánsabban oldotta meg, hogy ne kelljen nyilatkoznia. A rövid válasz helyen hosszan sorolta az elérhetőségeit, és duzzogva magyarázta, hogy megsértene egy csomó embert, akiket megváratna, ha válaszolna.

Az N1 Tv viszont sokkal alaposabb kioktatást kapott, mivel a riporter nem mutatkozott be illedelmesen. A percekig tartó csuklóztatás csúcspontja az volt, amikor Kósa Lajos egy dugós példával érzékeltette, mire gondol.

Cséfalvay Zoltán

Az államtitkár a héten Pakssal kapcsolatban Kósa Lajoshoz hasonlóan egy igent vagy egy nemet igénylő eldöntendő kérdés helyett egy mondattal válaszolt, és hosszú másodperceket szánt arra, hogy elmagyarázza, nincs ideje egy félmásodperces válaszra.

Rubovszky György

Szintén Pakssal kapcsolatban tért ki a válaszadás elől a KDNP-s Rubovszky György. A felelős honatya nem tudja, miért titkosították a paksi beruházás részleteit, nem tudja, hogy jó üzlet született-e, de nem lehet, hogy nemmel fog szavazni, mert majd dönt a frakció.

Zsigó Róbert

A Fidesz szóvivője egy sajtótájékoztatón nem trükközött telefonhívással vagy sürgős teendőkkel, amikor arról kérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor ellentmond saját korábbi szavainak, hanem egyszerűen annyit mondott, hogy semmit. Végül háromféleképpen nem kommentált egy kérdést.

Ugyanezt az Indexszel is eljátszotta: a riporternek többszöri kérdésére sem árulta el, hogy honnan tudta a bajai szavazás nem hivatalos eredményét azelőtt, hogy az nyilvános lett volna.

Rogán Antal

A Fidesz frakcióvezetője tavaly szeptemberben a rezsicsökkentésről tartott sajtótájékoztatón volt kénytelen magyarázkodni, miután kiderült, hogy a bajai időközi választáson utaztatták a fideszes szavazókat, ezért a bíróság semmissé nyilvánította az eredményt. Magyarázkodás (azaz válasz) helyett inkább betámadta a kérdezőket, akiket az Együtt 2014 mellett kampányolóknak állított be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.