Fuck the EU – mondta egy amerikai diplomáciai vezető

külföld
2014 február 06., 20:46
comments 11

Nemzetközi botrányt kavart egy Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek tulajdonított kijelentés, amiben a diplomata szidta az Európai Unió Ukrajna-politikáját – írja a BBC.

A Youtube-ra kedden töltöttek fel egy oroszul feliratozott hangfelvételt, ami a jelek szerint Nuland és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet telefonbeszélgetése.

A két diplomata a válságban érintett ukrán politikusokról és az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájáról beszélgetett. Brüsszel törekvéseit Nuland szerint figyelmen kívül kellene hagynia az USA-nak.

„Fuck the EU!”

– mondta Nuland (vagy a hang, akiről azt hisszük, hogy ő). Nulanddel tárgyalt korábban Martonyi János magyar külügyminiszter és a V4-ek többi külügyi tárcavezetője is az NSA lehallgatásaival kapcsolatban.

A videó hitelességét az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg.

Oroszok állhatnak mögötte

A sajtónak névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek Oroszországot sejtik a telefonbeszélgetés lehallgatása és kiszivárogtatása mögött. Ezt azzal támasztották alá, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa, Dmitrij Loszkutov az elsők között kommentálta a Twitteren. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője nem nyilatkozott sem a videó eredetéről, sem a tartalmáról, de szerinte is „Oroszország szerepéről mond el valamit” az, hogy a felvételt ilyen hamar felfedezte és kommentálta az orosz kormány.

Putyin egyébként kész beavatkozni Ukrajnában – mondta ma egy tanácsadója.

Jen Psaki külügyi szóvivő szerint ha az oroszok lehallgattak, majd posztoltak egy diplomaták között folytatott magánbeszélgetést, az egy újabb mélypontot jelent az orosz módszerekben. (Az orosz miniszterelnök-helyettes ma arról beszélt, hogy a szocsi olimpia vendégeit rejtett kamerákkal figyelik a szállásukon.)

Psaki szerint Nuland kapcsolatba lépett európai partnereivel, és bocsánatot kért a jelentésekben szereplő megjegyzések miatt. „Nem mondtam, hogy nem hiteles” – mondta Psaki a hangfelvételről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.