Úristen! Gyengül a forint? Mi lesz a törlesztőrészletemmel?

Egyéb
2014 február 12., 07:42
comments 1

Az elmúlt hetekben a devizahiteleseken kívül a forint alapú lakáshiteleket törlesztők is körmüket rágva figyelhették, hogy a forint hogyan rodeózik az euróval szemben. Aggodalmuk érhető. Igaz, a devizahitelekkel szemben árfolyamkockázattal nem kell számolniuk, ám a kamatok hullámzásából eredő kockázatokat bizony nekik is vállalniuk kell. Márpedig ha billeg a forint, akkor változnak a kamatok és ezzel együtt a törlesztő részletek is. A forint zuhanása eltérően hatott a lakáshitelekre:

Azok az adósok, akik azt választották, hogy a bank 3, 6, vagy 12 havonta határozhassa meg a hitelük kamatát, azok mindössze 0,15 százalékos kamatváltozással megússzák a mostani vihart.
Rosszabbul jártak, akik a kiszámítható törlesztő részletek reményében úgy döntöttek, hogy bankjuk csak 3 vagy 5 évente változtasson a hitel kamatain. Itt ugyanis 1 illetve 0,6 százalékos kamatemelkedésre kell felkészülni.

Hogy a kamatok változása mit jelent a törlesztőrészletek alakulásában? Ha a kamatok 1 százalékkal emelkednek, az egy 20 évre felvett lakáshitelnél 8-10 százalékkal növeli a havi törlesztőrészletet.
Ha érdekel, most mennyiért lehet forint alapú lakáshitelt felvenni, alábbi kalkulátorunkkal megnézheted a legjobb ajánlatokat!