Mesterlövészek a kijevi utcákon

külföld
2014 február 20., 11:19
comments 57

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kormány rendőrségi mesterlövészeket vetett be a tüntetők ellen.

  • A Kyiv Post, az egyik legjobbnak bizonyuló ukrajnai forrás fotósának sikerült lefényképeznie a rendőrség mesterlövészeit:

  • Több halálos áldozata is van az összecsapásoknak, a BBC és a Reuters jelentései alapján akár 35-en is életüket veszthették. A Post tudósítása szerint a legtöbb áldozat civil, és lőtt seb okozhatta halálukat. Az egyik halott tüntető golyóálló mellényt viselt, de a lőszer ezen is áthatolt.

  • A legtöbb tüntetőt az Október-palota közelében lőtték le. Itt próbálták csütörtök délelőtt áttörni a tüntetők a rendőrkordont.
  • Az elnök közleménye szerint “több tucat rendőr” vesztette életét a csütörtöki összecsapásokban. Ha igaz, amit Janukovics mond, akkor ötvennél is több halottja lehet az összecsapásoknak, mert a Majdanon és a környező szállodákban nem rendőrök holttesteit látták a tudósítók.
  • A tüntetők tényleg felfegyverkeztek. A Reuters felvételén egy tüntető mesterlövészpuskát légpuskát tart a kezében (rosszul):
photo_camera REUTERS/Maks Levin
  • A majdani tüntetők orvosi stábja szerint 13 olyan halálos áldozat van, akikkel egy-egy golyó végzett – ez arra utal, hogy őket mesterlövész ölte meg, célzott lövéssel.
  • A Guardian tudósítója, Kateryna Kruk szerint a mesterlövészek az Ukrajna szálló tetejéről lövik az Insztitutszkaja utcát. A BBC tudósítója, Duncan Crawford fényképe alapján az Ukrajna szállót is lövik valakik:
  • Közben a Russia Today azt írja, hogy orvlövészek foglalták el az egyik szállodát Kijev központjában, és onnan lövik a rendvédelmi erők tagjait. A tévé szerint több orvlövész a tetőn helyezkedett el, elrejtőzve a televíziók kamerái elől. Korábban azt közölték, hogy a Russia Today forgatócsoportjára is rálőttek, a golyó egy kamerát talált el. A rendőrség felszólította a kijevi lakosokat, ne hagyják el a lakásukat, és kerüljék el a városközpontot, ahol éles lőszerrel lőnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.