A Majdan tér női hősei

külföld
2014 március 02., 08:33

majdan

Februárban az ukrajnai kormányellenes tiltakozások a világsajtó legfontosabb hírei lettek. A kijevi tüntetések összecsapásokká, majd forradalommá nőttek, és végül elsodorni látszanak Viktor Janukovics elnöki hatalmát. A világ Ukrajnára és az orosz csapatok krími bevonulására figyel. A forradalom egy szakasza csütörtökön lezárult, bár a hétvégén újra megtelt a kijevi főtér emberekkel. Az ideiglenes kormányban az elmúlt hetek-hónapok több hőse is helyet kapott. Mi a Majdan női arcait kerestük.

A demonstrációkon és a fővárosi Függetlenség terén, a Majdanon szemtanúk és elemzők szerint közel kiegyenlített a nemek aránya. Nők a fegyveres harcokban és a barikádok felépítésében kevésbé vettek részt, többségük az egészségügyi és élelmszerellátás előkészítését és megszervezését intézte és intézi ma is. Mások a kommunikációs és köztisztasági feladatokban vállalnak szerepet, de voltak akik a férfiakhoz hasonlóan önvédelmi egységeket szerveztek Kijev és Ternopil utcáin.

A kijevi tüntetéseken elhangzó sokfélre követelés között nemcsak politikai, hanem társadalmi átalakulásokat is sürgettek a szónokok, így a nemek közötti egyenlőség is napirendre került. Még Facebook-csoportok is alakultak A Majdan tér fele: a tiltakozás női hangja, illetve Női különítmény néven. A hagyományosan férfiközpontú és a nemi szerepekhez mereven ragaszkodó ukrán társadalomban az elmúlt hetek történései a szakértők reményei szerint talán ezen a téren változásokat hozhatnak majd.

A május végi választásokig ez a 19 fős kabinet irányítja majd Ukrajnát. Az új kormányban három nő kapott fontos megbizatást. A humanitárius ügyekért felelős miniszterelnök-helyettest, a korrupcióellenes hivatal vezetőjét és a szociális minisztert nem azért jelölték az ország új tisztségviselői közé, mert jól mutatna a csoportképen, ha nem csak férfiakból állna az ország új vezetése. Most róluk lesz szó.

Az ukrán Teréz anya

Olga Bogomolets korábban művészeti galériájáról, és énekesnőként volt ismert, majd orvosként szépészeti klinikát nyitott. A Majdanon azonban ő lett a nemzeti Teréz anya, és a "fehér angyalként" is emlegette a tüntetők és a világsajtó, mert a tüntetések alatt egy közhivatal emeletén rögtönzött kórházban kezelte a sérülteket, és irányította a betegellátást.

Az asszony sok más jómódú ukránhoz hasonlóan igyekezett segíteni a tiltakozókat. Novemberben kezdett a tüntetéseken résztvevők számára önkéntes orvosi segítséget szerezni, és megszervezni az első sérült tiltakozók szakszerű ellátását, akiket abban az időben kormányzati utasításra az állami kórházakban hivatalosan nem fogadhattak. Kapcsolatait használva igyekezett elérni, hogy a sérült tüntetőket a kórházak ne jelentsék a hatóságoknak, mert nem egy esetben a sérülteket a rendőrség szinte rögtön az altatásból való feleszmélésük után őrizetbe vette. Először Bogomolets irodája alakult át kórházi raktárrá, majd a február közepén kezdődő harcokkal a sérültek is áramlani kezdtek.

Vérző sebekkel, golyók és repeszek okozta sérülésekkel érkeztek hozzájuk a segítséget kereső tiltakozók. Az összecsapások első napjaiban már 1500 sebesültet láttak el orvostársaival. (A Majdan önkéntes orvoscsoportjának vezetője, Oleh Muszij miniszteri posztot kapott az új kormányban.) A legutóbbi híradások szerint összesen 82 tüntető vesztette életét a belügyi különleges egységek célzott támadásaiban. Ezen a felvételen Bogomolets jelenti be, hogy éleslőszer okozta sérüléseket látnak el, illetve hogy ezek több ember halálát is okozták:

link Forrás

A helyszíni beszámolók szerint Olga Bogomolets a legkritikusabb pillanatban is megőrizte hidegvérét, és remek szervezőképességét. Amikor a lőni kezdték az ideiglenes kórházat, ő koordinálta a sebesültek és az ott dolgozó önkéntes egészségügyi dolgozók evakuációját. Mikor Janukovics volt elnök elmenekült, az asszony és kollégái lázasan dolgozni kezdtek az ország számára szükséges humanitárius segítség érdekében. Súlyos sérülteknek szereztek külföldi intézményekben - köztük Magyarországon is - magas szintű spceiális ellátást, és szerette volna ha újraindulnak a Janukovics ideje alatt az országból gyakorlatilag kitiltott humanitárius programok is.

Olga Bogomoletst a tüntetők kérték fel, hogy legyen az ország humanitárius ügyekért felelős minisztere. Ezrek ünnepelték a Majdanon a bejelentést. A téren érte és társaiért szólt a tiltakozók tapsa. Ő azonban nem a politikai karriert választotta: a felajánlott pozíciót, a humanitárius ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot végül visszautasította, és azt javasolta, vonják teljes nemzetközi audit alá az egészségügyi minisztériumot. Ott maradt a téren, mert továbbra is a sérültekkel akar foglalkozni.

Több száz tüntető tiltakozott az oknyomozó újságíró összeverése miatt

Tatyana Chornovolt az ismert ellenzéki aktivista és oknyomozó újságíró. A róla készült képek bejárták a világsajtót. Véresre vert női arc nézett a szemünkbe a fotókról. Chornovolt ugyanis brutálisan összevertékakkor még ismeretlen támadói. Ezt követően követően még december végén százak vonultak miatta utcára, tiltakozva a támadás és az ellenzéki sajtó megfélemlítése ellen. A kétgyermekes nő autóját egyik éjszaka Kijev közelében néhány Viktor Janukovics elnök pártjához köthető férfi állította meg és verte eszméletlenre a nőt. Az ok feltehetően az volt, hogy az elnök ingatlanügyei körül „szimatolt”, illetve bejutott a később festményeiről és luxusáról elhíresült az ukrán belügyminiszter és az ukrán főügyész rezidenciájába, ahol felvételeket készített.

Az újságíró aktívan részt vett a febrári utcai megmozdulásokban, több kormányzati épület ostrománál is feltűnt. Csütörtöktől a korrupcióellenes hivatalt vezetheti a májusi választásokig.

link Forrás

Üres kasszából hogy lesz nyugdíj?

Az új ukrán kormány harmadik női tagja nem a Majdanon szerzett hírnevet magának. Ljudmila Gyenyiszova azzal került be a hírekbe, hogy a beiktatás után szinte rögtön bejelentette: üres a kassza. Elmondta, hogy 727 millió dollárra lenne szükség mielőbb, mert jelenleg a nyugdíjakat sincs miből kifizetni. A kormányzati szerep nem ismeretlen Gyenyiszova számára, hiszen már Julia Timosenko 2007-es kormányában betöltötte már a munkaügyi és szociálpolitikai miniszteri posztot. A mostani kormányba így minden valószínűség szerint korábbi szakértelme miatt delegálta a Haza Párt.

Lőporfülstből bársonyszékbe

A most felálló 19 fős ideiglenes ukrán kormányban így végül Bogomolets híján csak egy nő kapott szerepet. A nemi arányok (főleg Bogomolets visszalépésvel) papírforma szerint nem épp a leglenyűgözőbbek. Azonban kevéssé meglepő ez egy olyan országban, ahol a tíz százalék alatt van a képviselőnők száma a törvényhozásban, és ahol a most megbuktatott Viktor Janukovics 2010-ben úgy nyerhette meg az elnökválasztást, hogy nem vállalt tévévitát a mostani forradalom eredményeként szabadon engedett exkormányfővel, Julija Tyimosenkóval, mondván hogy "a nőknek a konyhában a helye".

A kijevi forradalom női arca nemcsak a többmilliós nézettségű youtube-videóban szereplő lány, vagy a nyakon lőtt 21 éves ápolónő, hanem Olga Bogomolets és Tatjana Chornovol is. A névtelen tömegben a férfiakkal közel azonos számban munkálkodó bátor nőkkel együtt, őki mind az ukrán forradalom hősnői.

A képen szereplő nők (b-j): Olga Bogmolets - orvos, Olesya Zhukovska - önkéntes ápolónő, Tatyana Chornovol - újságíró, a Korrupcióellenes Hivatal vezetője, A katonaruhás Oksana háromgyermekes főállású anya, a Majdan információs központjának munkatársa, Yuliya pszichológus, Natalya traumatológus, önkéntes orvos, Julija a sokmilliós nézettségű videóval lett ismert, amelyben elmondja, miért küzdenek a honfitársai, az utolsó képen teát osztó lány nevét pedig nem tudni.

További források: IBS, az Ukrán Katolikus Egyetem oldalán talált cikk és a The Daily Beast cikke.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.