Az USA B61-12-es atombombákat telepítene Európába

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy újgenerációs atombombákra cseréli az Európában telepített nukleáris fegyvereit – írja a Der Spiegel, ami szerint a washingtoni vezetés a 2015-ös költségvetési javaslatban jelezte, hogy forrásokat kell elkülöníteni a B61-12 jelzésű bombák európai telepítésére.

Express/Express/Getty Images

A tervezett menetrend szerint 2015 tavaszán elkezdik felkészíteni az európai NATO-partnerek atomfegyvereket hordozó repülőgépeit az új töltetek hadrendbe állítására. Elsőként a repülők (Tornado és F-16-os vadászbombázók) szoftvereit frissítik majd. A régi bombák kivonása és az új fegyverek telepítése a becslések szerint 10 milliárd dollárba kerülhet. Az első B61-12-esek 2020-ban érkezhetnek Európába. Az állomány felújításával párhuzamosan erősítik az atomfegyvereket tároló raktárak biztonságát, amire a tervek szerint 154 millió dollárt fordítanak. A költségek kb. 20 százalékát Németország fedezi majd – írja a Der Spiegel, források megjelölése nélkül. A lap szerint a felújítandó raktárak között van az egyetlen németországi atomfegyverbázis, a bücheli.

Illusztráció

A Der Spiegel egy 2013 tavaszán közölt cikke szerint a Rajna-Pfalz tartománybeli bázison kb. 20 darab B–61-es atombombát tárolnak. A Pentagon egy nyilvános jelentésére hivatkozva hozzátették, hogy az újgenerációs, B61-12 jelzésű bomba nemcsak a korábbi típusokat (B61-3, 4 és 10 jelzésű bombák) helyettesíti, hanem leváltja a föld alá telepített bunkerek, raktárak lerombolására kifejlesztett B61-11-est, és a B83 jelzésű stratégiai nukleáris bombát is, ami a hirosimai atombombánál több mint 90-szer nagyobb robbanóerővel rendelkezik. (MTI)