Így reagált a világ a Krím Oroszországhoz csatolására

külföld
2014 március 18., 14:05
comments 21
  • Ukrajna törvénytelennek tartja és nem fogadja el a Moszkvában aláírt orosz-krími államközi megállapodást, ami szerint a Krími Köztársaság és Szevasztopol csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz (kijevi külügyminisztérium)
  • Oroszország élesen bírálta az EU-t, amiért korlátozásokkal sújtja a Krím Oroszországhoz csatlakozásában érintett orosz tisztviselőket és törvényhozókat és jelezte, hogy vissza fog vágni értük. A moszkvai külügyminisztérium közölte: „Nem vezet sehova az, ha Oroszországgal az erőszak nyelvén beszélnek, szankciókkal fenyegetik meg állampolgárait. A korlátozások bevezetése nem a mi választásunk, ugyanakkor világos, hogy az ellenünk bevezetett korlátozások az orosz fél részéről nem maradnak megfelelő válasz nélkül.”
  • Az USA a jövőben pótlólagos lépéseket fog tenni a NATO megerősítésére – mondta Varsóban Joe Biden amerikai alelnök, miután beszélt Donald Tusk lengyel kormányfővel. Biden a Tuskkal közösen megtartott sajtótájékoztatón „földfoglalásnak” nevezte a krími orosz katonai intervenciót, és megerősítette az USA elkötelezettségét a NATO-szövetségesek biztonságának szavatolása mellett.
  • Angela Merkel Berlinben megerősítette, hogy Oroszország továbbra is tagja a G8-csoportnak, mostanáig csak az történt, hogy felfüggesztették az oroszországi Szocsiba tervezett csúcstalálkozó előkészítését.
  • Francois Hollande francia elnök elítélte a Moszkvában aláírt orosz-krími államközi megállapodást, ami szerint a Krími Köztársaság és Szevasztopol csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz.
  • A brit külügyminiszter, William Hauge szerint újfajta viszonyrendszerre kell felkészülni Oroszország és a Nyugat között a következő években az ukrajnai fejlemények miatt, ez a viszonyrendszer más lesz, mint az elmúlt 20 évben, és az jellemzi majd, hogy bizonyos intézmények, például a legnagyobb ipari hatalmak csoportja (G8), Oroszország nélkül fognak működni. A viszonyrendszer a mostaninál szűkebb körű katonai együttműködést és haditechnikai exportot jelent majd, emellett várhatóan gyorsul a döntéshozatali folyamat az olyan lépésekről, amik célja Európa függőségének csökkentése az orosz energiahordozó-exporttól, az európai energiapolitikában nagyobb szerepet kap a külpolitika, és ebben Oroszországnak kisebb befolyása lesz.
  • Federica Mogherini olasz külügyminiszter súlyos és negatív fejleménynek nevezte az orosz-krími államközi megállapodást. Az új olasz kormány diplomáciai vezetője szerint újabb szankciókat vezethetnek be Oroszországgal szemben.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.