Putyin: Az orosz és az ukrán egy nemzet

külföld
2014 március 18., 11:21
comments 114

Putyin orosz elnök Moszkvában, a parlamentben beszélt a krími helyzetről. Már a bevonulását is hatalmas taps és ováció fogadta. Az elnök szerint a népszavazás eredménye több mint meggyőző és az demokratikusan volt lebonyolítva. A választók 97 százaléka támogatta Krím elszakadását. Putyin szerint a félsziget

szent hely.

Az orosz katonai sikerek nagy színtere, ahol különböző etnikumot fogtak össze, hogy harmóniában éljenek. Putyin kiemelte, hogy a tatárokat ért sérelmeket ki kell javítani, és támogatni kell a népcsoportot. Elítéli az elnök, hogy 1954-ben a Szovjetunió átadta a Krím-félszigetet Ukrajnának. Szerinte ez alkotmányellenes határozat volt, ami a színfalak mögött lett lejátszva. Putyin szerint mikor a Szovjetunió összeomlott, annyira nehéz helyzetben voltak, hogy

nem igazán tudták megvédeni ott érdekeiket, de az emberek nem voltak hajlandóak beletörődni ebbe a történelmi igazságtalanságba.

photo_camera REUTERS/Maxim Shemetov

Az orosz elnök újra támogatásáról biztosította Janukovics elnököt, kijelentette, hogy

antiszemita gazemberek határozzák meg, hogy mi történik most Ukrajnában és Kijevben szélhámos radikálisok jutottak hatalomra.

Putyin szerint az Ukrajnával kötött megállapodásnak megfelelően állomásoznak ott orosz csapatok. Számuk 25000 fő, annyi amennyiben megállapodtak. Az orosz elnök kettős mércével vádolja a Nyugatot. 1999-ben mikor beavatkoztak Koszovóban az szerintük legitim volt, az oroszok szerint nem. Most Krímmel ugyanez történik csak fordítva. Megköszönte az ukrán katonáknak, hogy

elkerülték a vérontást. Nem is értem miért beszélnek egyesek agresszióról, egyetlen lövés sem dördült.

A nyugat felelőtlenül viselkedett Ukrajnában az elnök szerint. Krím az oroszok, ukránok és tatárok otthona lesz, ahol nem lesz nacionalista hatalom átvétel. Ezt nagy tapssal fogadták.

Ukrajna és Oroszország egy nemzet. Nem élhetünk egymás nélkül.

Kijev az orosz városok anyja, tette hozzá. Oroszország mindig meg fogja védeni az ottani orosz nép érdekeit. Putyin kijelentette,

hogy tisztán lássunk: Krím akar Oroszország tagja lenni.

Az elnök két törvény nyújtott be, az egyik a Krími Köztársaságról a másik Szevasztopol város jogállásáról szól, hogy mindkettő az Orosz Föderáció részévé váljon. Kéri, hogy fogadja el a törvényhozás ezeket. Ezt a bejelentést felállva tapsolták.

A Kremlben aztán alá is írták az orosz-krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.