Putyin megszerezte az orosz Facebookot

2014 április 22., kedd 7:55
74

Távozik saját cége éléről a Vkontakte, vagyis az orosz Facebook-klón alapítója, Pavel Durov. Közleményében azt írja, az oldal ezzel Putyin embereinek kezébe kerül.

Pavel Durov. Nadine Rupp/Getty Images

"Oroszországban elkerülhetetlen volt, hogy erre a sorsra jussunk. Legalább hét évet megéltünk,és elértünk sok mindent. Ennek egy részét pedig már nem lehet visszafordítani"

- írja. A 29 éves Durov kirúgásáról a sajtóból értesült.

"A hírek alapján úgy tűnik, kirúgtak. Érdekes, hogy a részvényeseknek nem volt annyi bátorságuk, hogy a szemembe mondják ezt, és az újságokból kellett megtudnom."

Durovot egy ideje már nyomás alatt tartották, mivel nem volt hajlandó együttműködni az orosz hatóságokkal, akik felhasználók adatait követelték nála. A KGB-utód orosz titkosszolgálat, az FSZB 2013 decemberében az ukrajnai tüntetéseket szervező Euromaidan Vkontakte-csoport szervezőinek személyes adatait követelte tőle, de ő megtagadta a kérést. Egy másik kérésre is nemet mondott, egy ügyész egy korrupcióellenes csoport tagjainak adatait akarta megszerezni - írtuk korábban.

Durov szerint a kérések megtagadása miatt kibontakozó harcokban vesztette el a tulajdonosi részvényeit a Vkontaktéban. A cég tavaly ellenséges felvásárlással került új tulajdonoshoz, Durov szerint törvénytelenül. Április elején egyszer már lemondott, aztán egy héttel később visszavette a posztját.

“Nem bánok semmit, mert a legfontosabb, a tiszta lelkiismeretem és az ideáljaim, amiket védek, megmaradtak”

– mondta akkor.

A százmillió felhasználóval működő oldal mostantól Putyin legszorosabb szövetségesei, Igor Szecsin Rosznyefty-vezető és Putyin-tanácsadó, és Aliser Uszmanov acélmágnás irányítása alatt áll majd. (Buzzfeed)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt