Turcsinov: „Sok a halott”

háború
2014 május 02., 13:18
comments 178

Az ukrán hadsereg által a kelet-ukrajnai Szlovjanszknál indított hadműveletben 2 ukrán katona meghalt, 7 megsebesült, de a másik oldalnak nagyobb veszteségei vannak: sok orosz párti fegyveres lázadót megöltek, megsebesítettek vagy letartóztattak az ukrán kormány fegyveres erői – közölte Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő.

photo_camera Olekszandr Turcsinov. Kép: Reuters / Mykhailo Markiv / Ukrán Elnöki Sajtószolgálat

Turcsinov szerint sikerült elfoglalni az összes megerősített ellenállási pontot és úttorlaszt a város körül, amit teljesen körülzártak, és a támadás folytatódik. Viszont lassabban halad a hadművelet, mint szeretnék, mert a katonai akció sűrűn lakott körzetekben zajlik.

Korábban a felkelők két ukrán helikoptert is lelőttek.

Délután a dél-ukrajnai Odesszában kb. 2000 ukrán és orosz párti tüntető csapott össze. Az 1500 Kijev mellett tüntető felvonulót, nagyrészt az Odessza focicsapat híveit botokkal, kövekkel, petárdákkal támadták meg a sisakos orosz pártiak, és bár a rendőrség közbeavatkozott, egy embert olyan súlyosan megsebesített egy lövés a mellkasán, hogy meghalt, mielőtt a mentők megérkeztek volna. Tucatnyi sebesült is van. Az egymilliós kikötővárosban eddig viszonylagos nyugalom volt.

Moszkva az ENSZ BT sürgős összehívását sürgeti, szerintük azzal, hogy Ukrajna „a saját népére támad”, a katasztrófa felé tart.

Washingtonban Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter azt mondta, hogy az európai NATO-tagállamoknak növelniük kell védelmi kiadásaikat az Ukrajna elleni orosz fellépés fényében. A Pentagon vezetője azt mondta:

„Minden NATO-tag részéről megújított pénzügyi kötelezettségvállalást kell látnunk.”

Az ukrajnai orosz intervenció szertefoszlatta azt a mítoszt, amely szerint Európa mentes az agressziótól – mondta.

(BBC, Global Post, Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.