Khm, szóval Jacenyuk ukrán miniszterelnök sem feltétlen rajongója az elfogulatlan vizsgálódásnak

külföld
2014 május 04., 12:46

Találják meg a véres odesszai összecsapások "főkolomposait és szervezőit, mindenkit, aki orosz irányítással halálos támadást indított Ukrajna és Odessza ellen", utasította az ukrajnai főügyészség központi nyomozóhivatalát Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök azután, hogy az odesszai ügyészséget a nyomozás átadására utasította.

Odesszában pénteken 46-an vesztették életüket az oroszpárti és ukrán tüntetők összecsapásaiban. 32-en a szakszervezetek székházában égtek bent, ami az összecsapás alatt kigyulladt. Hogy miért, az még nem tisztázott, az ostromló ukránok és a beszorult oroszok is dobáltak Molotov-koktélokat.

Az sem teljesen egyértelmű, hogy hogyan kezdődött az összecsapás - annyi biztos, hogy a helyi Csornomorec és a harkivi Metalist ultracsoportjai szerveztek közös felvonulást Ukrajna mellett, szemben az oroszpártiak tüntetésével. Állítólag erre az amúgy harcra kész csoportra támadtak rá szervezetten botokkal és pajzsokkal felszerelt oroszpártiak és ez az összecsapás torkollt végül mészárlásba.

Több beszámoló szerint a rendőrök nagyon keveset tettek a két csoport szétválasztásáért, de az összecsapások legelején tanúk szerint még próbálkoztak, csak volt, hogy lelőtték őket.

Jacenyuk vasárnap a rendőrök felelősségének kivizsgálását is követelte, de nem ezért, hanem mert "ha tették volna a dolgukat, már felszámoltak volna minden terrorcsoportot". Ezért már ma személycseréket kezdeményezett az odesszai rendőrségnél. (Via MTI, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.