Bebizonyították, hogy Putyin áll az orosz fegyveresek mögött

háború
2014 május 05., 07:20
comments 109
  • "A dolgot legfelsőbb szinten támogatják."
  • "Nincs kifogásom a dolog ellen."
  • Így beszélget Putyin megbízottja a donyecki fegyveresek vezetőjével.
  • Igen, azoknak a fegyvereseknek, akiknek elvileg semmi közük Oroszországhoz.

Ha valakinek lett volna eddig bármi kételye, hogy a Kelet-Ukrajna irányítását átvevő maszkos, oroszul beszélő, de felségjelzés nélküli fegyveresek kinek engedelmeskednek, most majd nem lesz. Lehallgatott telefonbeszélgetések szerint ugyanis a nyolc elfogott európai EBESZ-megfigyelő szabadon engedését mégis Putyin rendelte el.

Ez azért fontos, mert a Kreml eddig jellemzően azt mondta, hogy nem ők irányítják a fegyvereseket, Putyin szóvivője a hétvégén pedig azt közölte, az erőszak elszabadulása után már pláne nincs fennhatóságuk felettük. (Igaz, van ellenpélda is, Putyin azt már korábban elismerte, hogy a Krímen vannak orosz egységek.)

Ehhez képest Igor Girkin, a donyecki fegyveresek tábornoka és Vlagyimir Lukin, Putyin küldöttje úgy beszélgettek a felévteleken a megfigyelők elengedéséről, mintha csak egy golfpartit egyeztettek volna. Arról beszélgetnek, hogyan csinálják végig a "dolgot". Girkinnek egyébként nincs kifogása a "dolog" ellen, mert már korábban beavatták. Lukin azért megerősíti, hogy a "dolgot" a "legfelsőbb szinteken" is támogatják. A dolog egyébként azért is egyértelműen utal a túszok szabadon engedésére, mert Lukint hivatalosan is megbízták azzal, hogy ezt koordinálja. Ezért utazott Donyeckbe.

A Forbes szerzője szerint a felvétel egyértelműen hiteles, amit szerinte bárki megerősíthet, aki hallotta már valaha Lukin beszélni.

A felvétel nyilvánosságra kerülésének valószínűleg nem lesz komoly hatása. Nyugaton eddig sem gondolta senki, hogy nem Oroszország irányítja a fegyvereseket, most legfelejebb egy kicsit több politikus nevezi majd nyilvánosan hazugnak Putyint. Neki viszont a saját közönsége fontos, a szigorúan kontrollált médiaviszonyok mellett viszont jó eséllyel csak annyi jut majd el ebből az orosz nagyközönséghez, amennyit ő akar.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.