Elzárták az oroszok a Magyarországra is szállító olajvezetéket

gazdaság
2014 május 05., 17:22
comments 82

Az orosz Transznyefty tulajdonjogi vita miatt leállította a Magyarországra is szállító csővezeték ukrajnai szakaszának működését, így nem jut el belőle orosz gázolaj sem Ukrajnába, sem Magyarországra. Tavaly 815 ezer tonna gázolaj érkezett ezen a vezetéken.

A vezeték elzárása nem okoz komoly gondot a magyarországi ellátásban. Mint Szollár Domokos, a Mol szóvivője elmondta, az innen érkező olaj csak kiegészítette a hazai eladásra szánt dízel mennyiségét, jelentősége nem túl nagy. A vezetéken finomított olaj érkezett, aminek kéntartalmát az orosznál szigorúbb EU-s előírás miatt itthon csökkentették.

A hazai felhasználásra szánt olaj túlnyomó része a Barátság vezetéken érkezik, ám az továbbra is zavartalanul működik. A Barátságon keresztül nyers olaj jön, amit a Mol maga finomít. Ez üzleti szempontból is jobb a Molnak, nem véletlenül ez a fontosabb orosz forrás, és nem az elzárt, finomított olajat hozó vezeték. A kieső mennyiséget egyéb, például Földközi-tenger felől érkező forrásokból könnyen tudja pótolni a Mol.

Ugyanakkor a Barátság is Ukrajnán keresztül jön Magyarországra. Annak elzárása már komolyabb gondot okozhatna.

Magyarországnak 90 napra elegendő stratégiai készlete van olajból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.