Elzárták az oroszok a Magyarországra is szállító olajvezetéket

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az orosz Transznyefty tulajdonjogi vita miatt leállította a Magyarországra is szállító csővezeték ukrajnai szakaszának működését, így nem jut el belőle orosz gázolaj sem Ukrajnába, sem Magyarországra. Tavaly 815 ezer tonna gázolaj érkezett ezen a vezetéken.

A vezeték elzárása nem okoz komoly gondot a magyarországi ellátásban. Mint Szollár Domokos, a Mol szóvivője elmondta, az innen érkező olaj csak kiegészítette a hazai eladásra szánt dízel mennyiségét, jelentősége nem túl nagy. A vezetéken finomított olaj érkezett, aminek kéntartalmát az orosznál szigorúbb EU-s előírás miatt itthon csökkentették.

A hazai felhasználásra szánt olaj túlnyomó része a Barátság vezetéken érkezik, ám az továbbra is zavartalanul működik. A Barátságon keresztül nyers olaj jön, amit a Mol maga finomít. Ez üzleti szempontból is jobb a Molnak, nem véletlenül ez a fontosabb orosz forrás, és nem az elzárt, finomított olajat hozó vezeték. A kieső mennyiséget egyéb, például Földközi-tenger felől érkező forrásokból könnyen tudja pótolni a Mol.

Ugyanakkor a Barátság is Ukrajnán keresztül jön Magyarországra. Annak elzárása már komolyabb gondot okozhatna.

Magyarországnak 90 napra elegendő stratégiai készlete van olajból.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.