Csepreghy: Meggyőzzük a norvégokat

2014 május 9., péntek 11:38
54

Ugyanaz az eljárás történik most a norvég alapba érkező pénzekkel, mint az uniós pénzek esetében.

- mondta a mai döntésről Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

A norvégok is azt kifogásolják, hogy idén január 1-jétől a magyar kormány a norvégok alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át. A norvégok ugyanis egy központi kormányzati szervet akartak inkább.

Múlt héten derült ki az is, hogy egyelőre a norvég támogatáshoz képest sokkal nagyobb összeget jelentő uniós támogatásokhoz benyújtott számlákat sem fizeti ki az EU Magyarországnak, mindaddig, ameddig a bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert.

Csepreghy szerint újra fog indulni a finanszírozás, mert szakértői tárgyalásokon meg tudják majd győzni a norvégokat arról, hogy a jelenlegi struktúra is megfelel az elvárásaiknak.

Norvégia a Norvég Alapon keresztül 12 magyarországi programot támogat, ebből kilencnek a sorsát felügyelte a kormány. Az ezekre utalandó támogatásokat függesztik most fel a norvégok. Csepreghy szerint ezt nem fogják megérezni a pályázók, mivel a magyar költségvetés eddig is előfinanszírozta a projekteket, a norvégok pedig blokkosítva, később számoltak el.

A helyettes államtitkár szerint a mai norvég megnyilvánulás egy politikai nyilatkozat, de amint kapnak szakmai észrevételeket, azokkal érdemben is foglalkozni fognak, a két ország szakértői bizottsága pedig a közeljövőben összeül, és az államtitkár szerint sikerül majd mindenki számára megfelelő megoldást kitalálniuk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt