Csepreghy: Meggyőzzük a norvégokat

POLITIKA
2014 május 09., 11:38
comments 52

Ugyanaz az eljárás történik most a norvég alapba érkező pénzekkel, mint az uniós pénzek esetében.

- mondta a mai döntésről Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

A norvégok is azt kifogásolják, hogy idén január 1-jétől a magyar kormány a norvégok alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át. A norvégok ugyanis egy központi kormányzati szervet akartak inkább.

Múlt héten derült ki az is, hogy egyelőre a norvég támogatáshoz képest sokkal nagyobb összeget jelentő uniós támogatásokhoz benyújtott számlákat sem fizeti ki az EU Magyarországnak, mindaddig, ameddig a bizottság nem fogadja el az új magyar pénzosztási rendszert.

Csepreghy szerint újra fog indulni a finanszírozás, mert szakértői tárgyalásokon meg tudják majd győzni a norvégokat arról, hogy a jelenlegi struktúra is megfelel az elvárásaiknak.

Norvégia a Norvég Alapon keresztül 12 magyarországi programot támogat, ebből kilencnek a sorsát felügyelte a kormány. Az ezekre utalandó támogatásokat függesztik most fel a norvégok. Csepreghy szerint ezt nem fogják megérezni a pályázók, mivel a magyar költségvetés eddig is előfinanszírozta a projekteket, a norvégok pedig blokkosítva, később számoltak el.

A helyettes államtitkár szerint a mai norvég megnyilvánulás egy politikai nyilatkozat, de amint kapnak szakmai észrevételeket, azokkal érdemben is foglalkozni fognak, a két ország szakértői bizottsága pedig a közeljövőben összeül, és az államtitkár szerint sikerül majd mindenki számára megfelelő megoldást kitalálniuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.