Ukrajna után felkészül Moldova

2014 május 9., péntek 19:27
254

Az orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin azt szorgalmazta, hogy Moldova halassza el készülő EU-társulási megállapodásának aláírását az év végi parlamenti választásokig.

Rogozin szerint egy ilyen fontos döntést csak egy választási kampány eredménye alapján szabad meghozni, és szerinte a választás egyfajta népszavazás is lesz.

Rogozin a május 9-i, győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Dnyeszter menti Köztársaság fővárosába. Helyi újságírók előtt aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Moldovától 1990-ben elszakadt oroszbarát terület vezetőit nem engedik részt venni Moldova európai uniós társulási tárgyalásain.

Szerinte ez azzal fenyegethet, hogy Dnyeszter mentiek gazdasági blokád alá kerülnek majd.

Oroszország mindent elkövet majd, hogy biztosítsa a Dnyeszter menti terület teljes életképességét és lakosságának normális életminőségét, tette még hozzá az orosz politikus.

Rogozin azt is mondta, hogy Moldova szívesen látott tagja lenne a tervezett orosz-fehérorosz-kazah vámuniónak.

Oroszpártiak a pénteki tüntetésen (VADIM DENISOV / AFP)

Azt is elmondta, hogy Oroszország boldogan látná Moldovát saját integrációs egyesülésének keretei között, és hogy sajátjaiknak tekintik a pravoszláv, ortodox vallású moldovaiakat.

"...ugyanakkor problémáink vannak a politikai elitjükkel, akik saját személyes érdekből döntöttek úgy, hogy Brüsszelbe utaznak"

-fejtegette az orosz miniszterelnök-helyettes.

Rogozint a kijevi hatóságok csütörtökön nem engedték átlépni Ukrajna légterén, de az útja ellen a helyi, chisinaui kormány is tiltakozott, értetlenkedett amiatt, hogy Moldova vezetői nem akartak vele találkozni.

"Azt mondták nekünk, hogy május 9-e nem megfelelő alkalom a győzelem napi üdvözletekhez. Nem értem, mitől vannak beijedve a moldovai politikusok - hiszen nem a tamanyi hadosztály vagyok!"

- mondta vicceskedve.

Brüsszel azt követően gyorsította fel tárgyalásait Moldova és Grúzia társulási és szabadkereskedelmi egyezményéről, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök novemberben az utolsó pillanatban visszatáncolt egy hasonló szerződés aláírásától, és helyette az Oroszországgal való gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése mellett döntött, ezzel súlyos politikai válságba sodorva Ukrajnát.

Moldova és Grúzia az újabb tervek szerint legkésőbb júniusig alá akarja írni saját uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezményét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt