Az osztrák kormányfő is fogadta Conchita Wurstot

Popkult
2014 május 18., 16:27
comments 117

Ezrek ünnepelték a koppenhágai diadal óta első koncertjén ma Bécsben Conchita Wurst (eredetileg Thomas Neuwirth) transznemű osztrák énekest, akinek tiszteletére fogadást adott hivatalában Werner Faymann kancellár – írja az MTI. Az ingyenes szabadtéri koncertet előtti fogadáson az osztrák kormányfő megköszönte az Ausztriának hozott dicsőség mellett „az imázst, a kisugárzást”, és azt mondta:

„Az osztrákok büszkék arra, amit Ön a dalversenyen elért."

A kancellár szerint nemcsak a művészi teljesítmény fontos, hanem az üzenet is, amit az előadó a külföldnek küldött. Faymann különleges megtiszteltetésnek nevezte, hogy hivatalában fogadhatta a rendhagyó küllemű énekest, és azt mondta neki:

„Az Ön üzenete a tolerancia, a szeretet, az életöröm.”

A rendőrség adatai szerint 10 ezer rajongó gyűlt össze a kancellári hivatal előtti téren, a Ballhausplatzon adott koncerten. Az ORF  élőben közvetítette a rendezvényt, amin a 25 éves előadó a Koppenhágában győztes számot és azt a Céline Dion-dalt is énekelte, amivel annak idején feltűnt az egyik osztrák tehetségkutatóban.

photo_camera Fotó: AFP / APA / Georg Hochmuth

Pénteken Christoph Schönborn bécsi érsek fejezte ki az örömét az énekes győzelme fölött, „valóságos és fontos” kérdésnek nevezve a Wurst fellépése által felvetett témát, a másság elfogadását. Az osztrák egyház feje imáját és áldását ajánlotta fel a sokak által elutasított énekesnek, szerinte a minden embernek kijáró tisztelet megilleti azokat is, akikkel esetleg nem értünk egyet.

Az osztrák előadó győzelme annak jele, hogy Európa a helyes irányba, a tolerancia és diszkriminációmentesség felé halad, még ha eltérő tempóban is – mondta a legjelentősebb európai emberi jogi szervezet, az Európa Tanács főtitkára a szombati homofóbia-ellenes világnapon. Thorbjorn Jagland szerint „előre visz, ha valaki mer másvalamit csinálni, egy kissé más lenni”, és:

„Európa azt akarta megmutatni, hogy kiáll a kifejezési szabadság mellett, és hogy Európában a közvélemény némi birizgálása is megengedett.”

Jagland óvott attól, hogy a tolerancia ügyében túl nagy nyomást gyakoroljanak a „lassabban haladó” országokra, például Kelet-Európára.

Conchita Wurst győzelmének nem mindenki örült így, az orosz politikusok például emiatt saját dalfesztivált szerveznének, amihez a fehéroroszok lelkesen csatlakoznának.

Bencsik András is kiborult, a legutóbbi Heti Válasz pedig kimutatta: Wurst győzelme nem kisiklás, hanem a meleglobbi térnyerésének megkoronázása. A MAgyarok Világszövetsége pedig „Kolbász Pina” című közleményével pedig majdnem hadat üzent Ausztriának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.