Ukrajnában a hadiállapot bevezetését fontolgatják

külföld
2014 június 04., 05:35
comments 30

Olekszandr Turcsinov ügyvezető ukrán államfő arra utasította a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy haladéktalanul vizsgálja meg a hadiállapot bevezetésének lehetőségét Donyeck és Luhanszk megyében, ahol súlyos harcok dúlnak a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán katonák között. Az elnöki hivatal honlapján lévő dokumentum szerint a fegyveres konfliktus befejezése és emberéletek megkímélése érdekebén azonnal meg kell vizsgálni, hogy szükség van-e a hadiállapot bevezetésére.

photo_camera AFP PHOTO/ KRASNOSCHEKOV

Szerdára virradóra oroszbarát fegyveresek elfoglalták az ukrán belügyi alakulatok egyik laktanyáját Luhanszkban. Az ottlévőket felsorakoztatták, majd hazaküldték. A laktanyát a környező házakból lőtték gépfegyverekkel, akna-és gránátvetőkkel. Az egész éjjel folyó harcok után, az ukrán katonák megadták magukat. A szakadárok az ukránok fegyvereit elvették. Az orosz RIA Novosti hírügynökség szerint egy ember halt meg a harcokban.

photo_camera Maksim Blinov/RIA Novosti

Lamberto Zannier az EBESZ főtitkára Genfben bejelentette, hogy tudják hogy valószínűleg életben vannak a két megfigyelő csoport tagjai, akiket szakadárok ejtettek foglyul Kelet-Ukrajnában. A főtitkár szerint botrányos az, hogy kémeknek nevezik azokat az embereket, akik az emberi jogokkal foglalkoznak. A megfigyelői misszióval csütörtök este óta nem tudtak kapcsolatba lépni. A misszió négy főből és egy ukrán tolmácsból áll és Szeverodonyeck városánál tartoztatták fel őket fegyveresek. A másik EBESZ csoportot Donyeckban rabolták el még május 26-án. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.