Freedom House: Magyarország a példa arra, hogy a posztkommunista Európában a demokratizáció se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan

Magyarországra nézve minden, csak nem hízelgő a Freedom House most kiadott éves jelentése a posztkommunista államokról (Nations in Transit, 2014: Eurasia's Rupture with Democracy). Íme a független nemzetközi szervezet összefoglalójának 3 legfontosabb állítása Magyarországról.

1. A posztkommunista EU-tagországok közül csak Bulgáriában áll rosszabbul a demokrácia, mint Magyarországon

freedom_house1

Az 1 a legjobb, a 7 a legrosszabb pontszám, Magyarország 2,89-ről 2,96-ra romlott. A visszaesés okai: a demokratikus kormányzás hiányosságai és a korrupció.

2. Ha egy kicsit is romlik a helyzet, Magyarország jövőre már nem számít konszolidált demokráciának

"A magyarországi kormányzási folyamatokban több éve tapasztalható visszaesés , ami a Nations in Transit jelentés minden indikátorában  tükröződik, továbbra is élénken emlékeztet arra, hogy hogy a posztkommunista Európában a demokratizáció se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan. 2013 végére Magyarország demokrácia-osztályzata az 1-től 7-ig terjedő skálán egy teljes ponttal rosszabb volt, mint 2004-ben, amikor az ország belépett az EU-ba. Az ezt ellensúlyozó javulás hiányában a kormányzás, a választási folyamat, a sajtószabadság, a civil társadalom, a bírósági függetlenség vagy a korrupció bármilyen további romlása Orbán Viktor nemrég újraválasztott kormánya alatt jövőre száműzi Magyarországot a "konszolidált demokratikus rendszerek" kategóriájából" – írja a Freedom House.

Egy tizedpont, és máris Bulgáriában találjuk magunkat:

freedom_house2

3. Hogy mondják freedomul, hogy trafikmutyi?

"Magyarországon 2013-ban egyre nyilvánvalóbbá vált a közbeszerzések gyakorlatában tapasztalható visszaélés, ami a kormányhoz hű üzleti csoportok és közösségeknek kedvez. Miután botrány tört ki amiatt, hogy jelentések szerint a magyar dohányipar államosítása során szándékosan előnyben részesítették a kormányzó párt egyes helyi szövetségeseit, a kormány szigorított az információszabadságra vonatkozó törvényen" – áll a  jelentésben.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.