Megöltek egy 19 éves kárpátaljai magyart oroszbarát szakadárok

háború
2014 június 18., 17:04
comments 91

Három kárpátaljai katona meghalt, öt pedig eltűnt kedden a kelet-ukrajnai Luhanszk környéki harcokban.

Kárpátaljai hírportálok szerint a munkácsi 128-as gépesített lövészdandár katonáin lesből ütöttek rajta fegyveres szakadárok Scsasztya település határában. Az egyik útellenőrző helyre tartó katonákra aknavetőkből és nehézgéppuskákból zúdítottak tüzet.

Valószínűleg a 128-as dandár eltűntként számon tartott öt tagjának egyike az a huszti illetőségű, véres arcú katona, akinek a kihallgatásáról készült felvételt a luhanszki lázadók feltöltötték a Youtube-ra.

Ukrán védelmi minisztériumi források szerint a Scsasztya melletti, kedd éjszakai harcokban a 128-as dandár és a lembergi (lvivi) 80-as légi szállítású ezred 11 katonája és a 24-es területvédelmi zászlóalj négy tagja halt meg, 13 katona holléte pedig ismeretlen.

A 128-as dandár kötelékében szolgált a kelet-ukrajnai konfliktus első kárpátaljai áldozata, a magyar nemzetiségű, beregszászi Popovics Roland is. A 19 éves szerződéses katona a múlt pénteken esett el Luhanszk térségében egy orvlövész golyójától.

A fiatalember beregszászi temetésére sokan elmentek, gyászoló emberekkel telt meg június 16-án Beregszász főtere és az itt álló kultúrház aulája. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere szerint az 1994-es születésű katonát közel kétezren kísérték el utolsó útjára, közöttük megyei és járási vezetők. Popovics Roland július 22-én lett volna 20 éves. Temetésére katonai tiszteletadás mellett került sor. (MTI, Kárpátinfo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.