Az amerikai ügyvivő a magyar helyzet miatt aggódott az EBESZ ülésén

politika
2014 június 20., 06:46
comments 46

Aggodalmát fejezte ki a közelmúlt magyar eseményei miatt Gary Robbins, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) delegált amerikai követségi ügyvivő.

Robbins az EBESZ bécsi ülésén beszélt Magyarországról, egészen pontosan három dologról.

  • Egyrészt a Norvég Civil Alap körüli helyzetről, és a magyar kormány azon vádjairól, hogy a norvég kormány befolyásolni akarja a magyar politikai helyzetet. Robbins kitért arra is, hogy a kormány hatósági szervet küldött a civileknek a norvég támogatást kiosztó szervezetekre.
  • Robbins szóba hozta a sajtószabadság kérdését is. Mint mondta, a magyar sajtó képviselői öncenzúrára kényszerülnek, mert félnek a megtorlásoktól, ami a kormányellenes cikkek megjelenése után érhetné őket. Példaként az Origo esetét hozta fel, akik írtak Lázár külföldi utazásáról, nem sokkal később pedig kirúgták a lap főszerkesztőjét, Sáling Gergőt. És bár a kiadó szerint ez egy régóta tervezett átalakítás lépése volt, a Sáling menesztése után tömegesen felmondó munkatársak tette azt jelzi, hogy a kirúgás mögött politikai ok húzódhatott.
  • Végül szóba kerül a reklámadó ügye is. Robbins elemzőket idéz, akik szerint az adó arra jó, hogy megnyomorítsa az iparágat és szorosabbra fűzze a kormányzati kontrollt a sajtó körül.

Robbins szerint párbeszédre lenne szükség, arra, hogy a kormány tárgyaljon a civil szervezetekkel és a sajtó képviselőivel, és hogy eleget tegyenek a gyülekezési/szólás/sajtószabadság követelményeinek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.