Azt kértük a Gazpromtól, küldjön több gázt

gazdaság
2014 június 24., 11:58
comments 6

Magyarország azt kérte a Gazpromtól, hogy növelje gázszállításait a magyar földalatti gáztározókba – közölte Bécsben az orosz energiaügyi miniszter. Alekszandr Novak azt mondta, hogy találkozott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel, aki arra kérte, hogy „növeljük gázszállításainkat a magyar földalatti tározókba”. Az orosz energiaügyi miniszter szerint a Gazprom vizsgálja a kérést, de biztos benne, hogy a cég belemegy.

Közben ma aláírta az OMV és a Gazprom a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről szóló szerződést Bécsben. A szerződés értelmében a Déli Áramlat Ausztrián áthaladó szakasza 2017-től szállítja az orosz gázt Ausztriába. A megállapodást akkor írták alá, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök egynapos bécsi látogatása volt.

Korábban az Európai Bizottság politikai okok miatt a Déli Áramlat kivitelezésének felfüggesztését kérte. Az EB véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek.

Az OMV kitart a Déli Áramlat építése mellett. A cég vezérigazgatója, Gerhard Roiss szerint Európa energiaellátását biztosító befektetésről van szó, a Déli Áramlat az európai jognak teljesen megfelel.

A Déli Áramlaton a tervek szerint 2015-től juttatják el az orosz gázt az európai országokba, így Magyarországra is. A vezetékrendszer a Fekete-tenger alatt, majd Bulgáriában, Szerbiában és Magyarországon keresztül kiépített, Ausztriában végződő szakaszokból áll majd. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.