Az OECD-átlagnál kevesebbet költ egészségügyre a magyar állam

Egészségügy
2014 június 30., 17:33
comments 33

Az állami és magán egészségügyi kiadások GDP-arányos, vagyis a hazai össztermékhez viszonyított összege 8 százalék volt 2012-ben Magyarországon. Ez alatta marad a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 9,3 százalékos átlagának.

Az OECD 34 országában 2011-ben GDP-arányosan átlagosan 9,2 százalékot fordítottak egészségügyre, 2012-ban ez az arány csak enyhén nőtt, 9,3 százalékra; azonban a válság előtti 8,6 százalékos szinthez képest összességében jelentős emelkedésnek számít.

Magyarország a 26. helyen áll az egészségügyi kiadások terén az OECD-országok között. A most kiadott jelentés szerint a gyógyszerekre fordított kiadások számos OECD-tagországban csökkentek; Magyarországon ennek egyik oka a tanulmány szerint, hogy 2012-ben az államilag támogatott gyógyszerek kötelező közbeszerzési szabályozása miatt csökkentek a gyógyszerárak.

A statisztika kitér a várható élettartamra is, ami Magyarországon 2012-ben a harmadik legalacsonyabb volt az OECD-országok közül. Ezzel párhuzamosan Magyarországon a legrosszabb a rák halálozási aránya, míg a szív- és érrendszeri betegségek okozta halandóságban a második helyen áll az OECD statisztikája szerint.

A naponta dohányzók száma a felnőtt lakosság körében a legtöbb OECD tagországban csökkent az utóbbi két évtizedben, az átlag 21 százalék volt 2012-ben. Magyarországon ez az arány a 2000-ben mért 30 százalékról 2012-re 27 százalékra csökkent. Svédországban, Norvégiában, Izlandon, az Egyesült Államokban és Ausztráliában 16 százalék alatti a naponta dohányzók aránya a felmérés szerint.

A legtöbbet az Egyesült Államokban szántak az egészségügyi szektorra 2012-ben az OECD-tagállamok közül, a GDP 16,9 százalékát; ezt követi Hollandia 11,8 százalékkal, majd Franciaország 11,6 százalékkal. A lista végén Mexikó áll 5,4 százalékos egészségügyi kiadási aránnyal, majd Észtország következik 5,9 és Törökország 6,2 százalékkal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.