A BRICS már a múlté, jöhet a MINT, a CIVETS, a VIGGO és a HIBA

gazdaság
2014 július 19., 20:18
comments 52

Hallott már a BRICS-ről?

Persze, hogy hallott. Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika. A világ legjobb fejlődési potenciállal rendelkező gazdaságai, amik majd egyszer átveszik a most vezető gazdasági hatalmak helyét. A vezetőik épp most tartják a hatodik csúcstalálkozójukat Brazíliában.

És a MINT megvan? Hát a CIVETS? A VISTA? A MIKT? Az EAGLEs ? A MAVINS? A HIBA? Az EPIC? A VIGGO? A STUPID?

Oké, az utolsó négyet én találtam ki, de a többi létezik. MINT, MIKT, CIVETS, VISTA, EAGLEs, MAVINS, N-11. Baromság.

A HIBA a kedvencem, Magyarországot, Iránt, Burundit és Argentínát sorolom ide. Mind a négy pompás növekedési kilátásokkal rendelkező ország, Magyarország és Irán a lehető legjobb pályán haladnak, Burundiban is sokat költenek a focira, Argentína pedig ugyan épp megint az államcsőddel harcol, de nagyon szép ország, és volt már rá példa a világtörténelemben, hogy komolyan növekedtek. Higgyék el, erre a négy országra nagyon kell majd figyelni a következő évtizedekben.

Vagy nem.

Bár a BRICS betűszót azért nem úgy rántották össze, ahogy én a HIBA-t, Jim O'Neillt, a közgazdászt, aki 2001-ben először leírta, hogy BRIC, már a kétezres években is sokat kritizálták, amiért négy, egymástól rengeteg dologban különböző gazdaságot rántott egy csoportba. 2001-ben Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Kínában annyi volt a közös, hogy Jim O'Neill szerint komoly növekedési potenciállal rendelkeztek.

De így működik az agyunk: kategóriákat alkotunk, hogy könnyebben megérthessük a világot.

Eléggé sikeres is lett O'Neill tézise, hogy ez a négy állam, majd átrendezi a világgazdaságot. Azóta eltelt 13 év, és még mindig beszélünk arról, hogy a 2010-ben a Dél-Afrikai Köztársasággal kibővült BRICS-csoport kihívója lehet a fennálló gazdasági világrendnek. Ezt a BRICS-országok vezetői is elhiszik, kedden, a 6. csúcstalálkozójukon közös fejlesztési bankot hoztak létre, és azt mondták, hogy ez a bank majd pár éven belül a Világbank és az IMF kihívója lesz. Persze. Simán.

Pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján két dolog biztos:

  1. hogy a BRICS-országok csoportként egy ideig még semmiképp sem lesznek kihívói a fennálló gazdasági rendnek,
  2. és hogy a BRICS-csoport - ha egyben volt valaha is - mára szétesett, a tagok teljesen más utakon járnak, más problémákkal küzdenek, és többségüknél már nem érdemes olyan csillagászati növekedési mutatókra számítani, mint amilyeneket néhány éve produkáltak.

B

A brazil gazdaság ugyanis épp a túlértékelt reál exportgyilkoló hatásai ellen küzd, a feldolgozóipart a korábbi évek protekcionizmusa tette versenyképtelenné, a jegybank pedig a magas infláció miatt nem tud kamatot csökkenteni. Erre jön a magas munkanélküliség, és a focivébét végigkísérő folyamatos kormányellenes tüntetések. Egyes elemzők ugyan azt várják, hogy idén a amerikainál nagyobb lesz a brazil GDP-növekedés, de még így is elmarad a várttól, a befektetőknek pedig ez pont elég ahhoz, hogy kivonják a forrásaikat a politikailag egyre instabilabbnak tűnő Brazíliából.

R

Az orosz gazdaság is nagyon megzuhant a nyersanyagai iránti kereslet csökkenése miatt. Az európai felvevőpiacok az ukrán válság miatt tovább szűkültek, Oroszország ezért Kína felé kénytelen fordulni, de abba az irányba még mindig nem épült ki olyan nagy teljesítményű szállítórendszer, mint Európa felé. 2012 óta egyre kisebb a növekedés, valószínűleg idén is tovább csökken. Ezzel tulajdonképpen beigazolódott, hogy az orosz gazdaságot az energiaexporton túl alig hajtja valami.

I

India a stagflációval küzd, és bár hatalmas a gazdasága, és tavaly szépen növekedett, nagyon sebezhető is. Ez látszott tavaly is, amikor India aratott a Fed kötvényprogramja miatt az olcsó pénz beáramlásán, a Fed vágása után a befektetők ki is áramoltatták a pénzük nagy részét az országból.

C

Kína a világ második - ha az EU-t egyben számoljuk, akkor a harmadik - legnagyobb gazdasága. Teljesítménye szinte már csak az Egyesült Államokéval hasonlítható össze, éppen ezért a BRICS-ből is kilóg. Nem véletlenül fizette Peking a most létrehozott BRICS-pénzalap 100 milliárd dolláros (22 500 milliárd forintos) tőkéjének 41 százalékát. Ettől függetlenül a kínai növekedés is visszaesett, tavaly az új vezetés a belső fogyasztás felpörgetése és a növekedés fenntarthatóvá tétele érdekében indított reformokat. A meginduló szerkezetátalakítás miatt Kína a következő években leginkább saját magával lesz elfoglalva, kétszámjegyű éves GDP-növekedésre pedig valószínűleg jó ideig nem lesz példa. Arról nem is beszélve, hogy azt sem tudhatjuk biztosan, hogy a hivatalos kínai gazdasági mutatók megfelelnek-e egyáltalán a valóságnak.

S

Míg Kína 41 milliárdot adott a BRICS-alapba, a Dél-Afrikai Köztársaság csak 5 milliárd dollárt. Nagyjából így viszonyul a legfejlettebb afrikai gazdaság teljesítménye a társaiéhoz. Növekedés tekintetében a BRICS-csoport tagjai közül Dél-Afrikának kell a legkevésbé aggódnia, de az ország súlya a többihez képest annyira elenyésző, hogy az összképre alig hat.

Jön a többi

A világ közgazdászai érzik is, hogy már nem menő a BRICS, ezért jönnek az új, gyíkabbnál gyíkabb betűszavak.

  • MINT: Mexikó, Indonézia, Nigéria, Törökország
  • MIKT: Ugyanez, csak Nigéria helyett Dél-Koreával
  • CIVETS: Kolumbia, Indonézia, Vietnam, Egyiptom, Törökország, Dél-Afrikai Köztársaság
  • VISTA: Vietnam, Indonézia, Dél-Afrikai Köztársaság, Törökország, Argentína
  • MAVINS: Mexikó, Ausztrália, Vietnam, Indonézia, Nigéria, Dél-Afrikai Köztársaság
  • EAGLEs: Jó, itt kicsit csaltam, ez nem betűszó, ezzel egy spanyol bank jelölt 2010-ben egy gazdaság-típust. Ide tartozott a BRICS-országok mellett: Korea, Indonézia, Mexikó, Törökország, Egyiptom és Tajvan.
  • De ha már elkanyarodtunk a rövidítésektől, meg kell emlékeznünk az N-11-ről, azaz a Next 11-ről is: Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Mexikó, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek, Törökország, Dél-Korea és Vietnam.

Nagyon izgulok, hogy melyik csoport fogja brutális növekedésével fejre állítani a világgazdaságot! De nekem is vannak még erős tippjeim:

  • a HIBA, ugye. Erről a csoportról már volt szó, szerintem itt van a kutya elásva. De ha nem, akkor ott van még
  • az EPIC: Észtország, Fülöp-szigetek, Izrael és Kambodzsa, vagy
  • az esetleges nevető sokadik, a VIGGO: a Szentszék, Írország, Gabon, Guatemala és Omán, valamint
  • a STUPID: Szíria, Törökország, Ukrajna, Peru, Izland és Dzsibuti.

Ha önök is akarnak titkos favorit országcsoportot maguknak, hagyatkozzanak bátran a fantáziájukra, az eredmény annyit mindenképp fog érni, mint amennyit a VISTA-csoport. Ha pedig a véletlenre bíznák a világgazdaság megváltását, nyomkodják bátran a Quartz országcsoport-generátorát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.