Nagyot haraphat Oroszországba az EU

külföld
2014 július 23., 09:27
comments 329
  • Vége a hülyéskedésnek!
  • Minden eddiginél szigorúbb szankciók!
  • Magyar érintettség!

Egészen mostanáig az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók inkább csak arra voltak jók, hogy elhallgattassák a keményebb fellépést sürgető kritikákat. A jelenlegi szankciók javarészt magánszemélyek ellen irányulnak – az amerikaiak ugyan bevezettek szektorális szankciókat is, de ezek jellemzően a fegyvergyárakat és -exportőröket sújtják. Az energiaszektor és a bankok elleni szankciók már enyhébbek:

A Dunaferrt is tulajdonló Vnyesekonombankot és a többi, szankció alá vont bankot például csak abban korlátozzák, hogy nem vehetnek fel 90 naposnál hosszabb hiteleket a nemzetközi pénzpiacokon.

Ez most változhat.

A brüsszeli bürokrácia már az MH17-es lelövése előtt köröztetni kezdett egy tervezetet a további lehetséges szankciókról. Az Euobserver megszerezte a kétoldalas dokumentumot, ami három lehetséges csoportba sorolta a további szankciókat.

1. Az enyhe változat: fegyver- és luxusembargó

Az enyhe változatban az orosz luxusexport - gyémánt, nemesfém, bunda, vodka, kaviár -, illetve általában az élelmiszerexport korlátozása mellett fegyverembargót és egyes feldolgozott termékek exporttilalmát javasolta. A tilalom nem vonatkozna az acél- és atomipari termékekre.

Javasolták az Európai Fejlesztési Bank Oroszországnak nyújtott hiteleinek befagyasztását is – amibe az EU tagállamai amúgy már a maláj gép lelövése előtt beleegyeztek.

2. Közepes változat: a feldolgozott termékek embargója

A közepesen erős változatban ehhez képest teljes kereskedelmi szankciókat vezetnének be a feldolgozóipari termékekre, az ún. kettős célú, vagyis polgári-katonai felhasználású termékekre. Ebben az esetben már a bankokkal szembeni szankciókat is fokoznák, teljes kereskedelmi és befektetési tilalom mellet a szabad tőkemozgást is korlátoznák. Emellett a közúti és tengeri szállítást is korlátoznák.

Ennek a csomagnak az elfogadását bonyolítja, hogy Franciaország éppen nagyon le akar szállítani az oroszoknak egy Mistral osztályú hordozó-partraszálló hajót, aminek az eladásáról már régebben megállapodtak. Az Euobserver úgy tudja, hogy épp ezért a fegyverembargó a már megkötött üzletekre nem vonatkozna.

De a kettős felhasználású termékek kereskedelmének tilalma így is komoly csapást jelenthet az orosz fegyveriparra. A legmodernebb orosz tank, a T-90 ágyújának célzórendszerét a franciák gyártják, de európai cégek gyártanak alkatrészeket az orosz kémműholdakhoz, avionikai eszközöket az orosz MiG-ekhez és lézeroptikai berendezéseket a helikopterekhez.

3. Nightmare fokozat: földgáz- és olajstop

Az EU-bürokráció körmönfont nyelvében "nagy intenzitásúnak" nevezett variánsban az orosz olaj- és gázexport tilalmát javasolják!

És ez már nagyon fájna Oroszországnak:

Európa vásárolja fel az orosz olaj 84, az orosz gáz 76 százalékát.

Persze ez már nemcsak az oroszoknak, hanem az európai gazdaságnak is fájna:

az európai gázszükséglet harmadát orosz források fedezik.

Épp ezért a brüsszeli bürokrácia országokra bontva is kiszámolta, hogy milyen hatása lenne a gázexport leállításának, de ezek a számítások nem nyilvánosak. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke egy sajtótájékoztatóján el is ejtett egy megjegyzést arról, hogy éppen stressztesztek zajlanak annak megállapítására, hogy az európai energiaipar hogyan tudna megküzdeni az orosz gáz hiányával. Ezek a tesztek októberig eltarthatnak, úgyhogy a nukleáris opció bevetésével rövid távon nem kell számolni.

Mit jelentene mindez Oroszországnak?

Katasztrófát. Ha az Egyesült Államok vezetne be ilyen szankciókat, az se volna túl jó Putyinnak, de az amerikaiak igazán csak a tőkepiacokon tudnak ártani az oroszoknak. Az EU viszont Oroszország elsőszámú kereskedelmi partnere, és az évi 306 milliárd dolláros kereskedelem kiesése romba dönthetné az ország gazdaságát:

300 milliárd dolláros, végzetes lyukat ütne az amúgy 420 milliárd dolláros orosz költségvetésen.

Mit jelentene mindez Magyarországnak?

Komoly kellemetlenségeket:

Arról itt már írtam, hogy az egyik, már enyhe szankciók alá vont orosz bank, a Vnyesekonombank különböző érdekeltségein keresztül a Dunaferr irányító tulajdonosa. Márpedig az amerikai szabályozás szerint a szankciók ugyanúgy vonatkoznak a szankció alá vont cégek többségi tulajdonában levő vállalatokra is. Magyarán:

ha a Vnyesekonombank ellen szankciókat hoznak, akkor azok is büntetést kockáztatnak, akik a Dunaferrel kereskednek.

Ez mondjuk akár még jól is jöhet a kormánynak, ami idén már próbálta átvenni a Dunaferrt az oroszoktól, akik éppen leépítenek Dunaújvárosban. A szankciók akár indokot is teremthetnének az államosításra.

Ennél sokkal kényelmetlenebb, hogy a paksi beruházásra felvett orosz hitelt is a Vnyesekonombank folyósítaná. Márpedig, ha szigorú szankciókat léptetnek életbe, ezt a pénzt ha akarnák, se tudnák elutalni. (Via Euobserver, Vox. Címlapkép: AFP PHOTO / Saeed KHAN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.