Leszedetem magam a Google-ről

Egyetlen fotót talál rólam a Google, azon is ronda vagyok. Én magam készítettem ugyan (műfaját tekintve úgynevezett “szelfi”), de az évekkel ezelőtt volt, amikor még fiatal voltam, és kellett a pénz. Aztán önhibámon kívül felkerült az internetre. Most betelt a pohár: úgy érzem, jogom van hozzá, hogy örökre elfelejtsenek. 

Ha fél évvel ezelőtt akartam volna kivetetni a képemet a keresési találatok közül, a Google csak röhögött volna rajtam, de szerencsére májusban az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy az EU állampolgárainak igenis joguk van ahhoz, hogy elfelejtsék őket, így elhatároztam, hogy élek a lehetőséggel, és leszedetem magam a keresőből.

Milyen alapon?

Az ítéletben az szerepel, hogy a Google-nek kérésre el kell távolítani minden olyan linket, ami

inadequate, irrelevant or no longer relevant

amit magyarra úgy fordítottak, hogy

nem oda tartozó, elavult vagy más módon nem megfelelő.

Azon lehet vitatkozni, hogy jó-e ez a fordítás, de azon nem, hogy ez az én fényképem az összes feltételnek eleget tesz. Eleve nem vagyok ilyen borostás, a hajam is hosszabb, és egyáltalán nem szoktam ilyen bután nézni, vagy ha igen, azt napszemüveggel palástolom. Egyértelműen jogom van ahhoz, hogy ezt a képet az emberiség egyszer és mindenkorra elfelejtse, és ezzel nemcsak én járok jól, hanem az emberiség is.

Mi a teendő? Elmegyek a Google önfeljelentő oldaláramegadom a nevem, az emailcímem és a kép url-jétamit le akarok szedetni. Indoklásomban kifejtem a következőket (legfeljebb 1000 karakterben):

google_eltavolitas

Tessék, kijött 378 leütésből.

Mindehhez csatolnom kell egy fényképes igazolványt, amivel bizonyítom, hogy az vagyok, akinek mondom magam. Nem kell, hogy személyi vagy útlevél legyen, sőt az azonosító számot és a fényképet is kitakarhatom, mondjuk így aztán végképp nem értem, hogy lehet elkerülni, hogy az összes névrokonomat egytől egyig kiradírozzam a Google-ből, dehát nem lehet minden rendszer tökéletes.

Ezt csatoltam

Küldés, és kész.

google_send

És már meg is jött a válasz:

Üdvözöljük!

Köszönjük, hogy megkeresett minket.

Megkaptuk a jogszabályi előírások szerinti kérelmét. Üzenete feldolgozás alatt áll, és ahogy a munkaterhelésünk megengedi, igyekszünk ezt a lehető leggyorsabban végrehajtani. Amennyiben kérelme értelmezéséhez és kezeléséhez szükséges, előfordulhat, hogy további információkat kérünk Öntől.

Üdvözlettel:

A Google csapata

A Google-höz egyébként az elmúlt két hónapban 91 ezer eltávolítási kérelem érkezett az EU országaiból, a legtöbb Franciaországból és Németországból, ami a népességi adatok ismeretében nem meglepő. A cég összes beérkezett kérelem több mint felének helyt adott, 30 százalékukat elutasította, 15 százalékuknál további információt kért az eltávolítást kérelmezőktől. Kíváncsian várom, mikor tűnök el végleg az internetről. Akkor majd kinyitok egy pezsgőt.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.