A bulinegyed kocsmáinak 65 százaléka nem tartja be a szabályokat

Miközben a több ezer milliárdos áfacsalás ügye már kezd elsikkadni, a NAV ott csapott le, ahol a legfontosabb fellépni: a bulinegyedben.

A NAV átfogó ellenőrzése során a vendéglátósok 65 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeiről, és volt olyan hely, ami még a harmadik ellenőrzésen is megbukott.

Az elmúlt hétvégén egy időben 32 frekventált vendéglátóhelyet látogattak meg a fővárosban. A péntekről szombatra virradó éjszakán 110 ellenőr szállta meg a bulinegyed vendéglátóhelyeit, kocsmáit. Néhány helyre háromszor is visszatértek, hogy „valós képet kapjanak a vállalkozás adózási fegyelméről”.

A NAV szerint az éjszaka előrehaladtával egyre gyakrabban nem adtak bizonylatot a vásárolt ételekről, és még a legnevesebb helyek között is volt olyan, ami a második, harmadik ellenőrzésen is megbukott. Az egyik romkocsma a második elmarasztaló kimenetelű ellenőrzés után „lehúzta a rolót”.

Több esetben feketefoglalkoztatással is találkoztak az ellenőrök:

„Volt olyan hely, ahol a kiszolgálást végző, megrakott tálcákkal szlalomozó pincér letagadta, hogy alkalmazott lenne, mondván, csak bejött az utcáról segíteni.”

Külön érdekességként kiemelték, hogy az ellenőrzés estéjén a vizsgált vendéglátóhelyek online pénztárgépei az előző hét péntekjéhez képest 30 százalék bevételnövekedést regisztráltak.

„A NAV visszatérően ellenőrzi a vállalkozásokat addig, amíg az adózás tekintetében rend nem lesz a fővárosi vendéglátóhelyeken.” Azt is mondták, hogy a hagyományos pénztárgépek (néhány kivétellel) augusztus 31. után nem üzemeltethetők, és azokat az online pénztárgépek beállításával egyidejűleg az eladótérből is el kell távolítani. (MTI)