Az ITAR-TASZSZ szerint az orosz külügy azzal vádolja Magyarországot, hogy tankokat ad el Ukrajnának, a magyar külügy cáfol

POLITIKA
2014 augusztus 15., 19:13
comments 271

Este ez jelent meg az MTI-n:

Az orosz külügyminisztérium szerint "a Kijevnek szánt, Magyarországról származó fegyverszállítmányok nyílt megsértését jelentik azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket Budapest a hagyományos fegyverek exportja területén vállalt" Ezzel kommentálták pénteken, a Hídfő.Net internetes újság hírét.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett külügyi kommentár szerint a magyar honvédelmi minisztérium valamilyen felhatalmazott ügynökségen keresztül Ukrajnának szállít állományában lévő páncélos technikát, egyebek között T-72-es harckocsikat.

Az orosz külügyminisztériumban úgy vélik, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok sértik az Európai Unió e kérdésben kialakított közös álláspontját, mivel az arra kötelezi az EU-tagországokat, hogy ne exportáljanak olyan termékeket, amelyek fegyveres konfliktusokat szíthatnak vagy mélyíthetnek el.

Ennek az álláspontnak az értelmében figyelembe kell venni, hogy a szállítmányt fogadó ország tiszteletben tartja-e az emberi jogokat illető nemzetközi normákat - áll az orosz közleményben.

Ennyit tudunk hozzátenni:

Az ITAR-TASZSZ orosz nyelvű híre ide kattintva érhető el. Ha ITAR-TASZSZ ezt írja, akkor pedig tényleg ezt mondhatta az orosz külügy, hiszen egy állami hírügynökségről van szó.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta közleményben cáfolta a hírt. Azt írták, hogy

A Magyar Honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. A szállítmányok nem lépték át a magyar országhatárt és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel, azok a Magyar Honvédség logisztikai ellátórendszerének több éve tervezett átalakításával kapcsolatosak.

Meg azt, hogy a Hídfő.net többször közölt már valótlan híreket a Magyar Honvédségről.

A Hídfő.net a cikkei alapján erősen oroszpártinak tűnik, ahogy az Index észrevette, első bejegyzésüket a Facebookon oroszul írták 2012 novemberében. Mi már sajnos nem tudtuk ezt ellenőrizni, mert az oldalt ma este eltávolították.

Azonban a szélsőséges oroszpártisága ellenére az oldal bizarr módon

Orbán Viktorral és kormányával szemben erősen kritikus cikkeket közöl, pedig a magyar kormány nem az oroszellenességéről híres, sőt.

Az orosz külügy közleménye alapján pedig még valószínűbb, hogy az oldalnak vannak orosz kapcsolatai.

A fegyvereladásokkal kapcsolatos cikkük, amire reagált az orosz külügy, valószínűleg ez itt.

Ebben azt írják, hogy Nyíregyházáról Záhony felé tartott egy vonat, amin volt egy csomó T-72-es harckocsi.

Meg azt, hogy a Magyar Honvédség az ukrán válság kitörése óta két pályázaton is értékesített régi felszereléseket - nevetségesen olcsón. Ebben a pályázatban 58, ebben pedig 22 darab T-72-est vett meg az Excalibur Defense Kft. nevű cég.

Az Opten szerint az Excalibur Defense Kft-t 2013 novemberében jegyezte be két magánszemély. Mindkettejükhöz csehországi cím van megadva, de anyjuk neveiből arra lehet következtetni, hogy magyar származásúak. A cég központja Székesfehérváron van, Sárváron pedig egy fióktelepet tartanak fenn. A kft-nek a Sberbankban van folyószámlája.

A cég főtevékenységeként egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység van megadva.

A Hídfő.net képere keresve viszonylag sok találat jön ki, szinte csak orosz oldalakról, tehát Oroszországban többen is szemlézték ezt a hírt.

(A címlapi képet a Krímben készítette az AFP, de T-72-esek vannak rajta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.