Moszkva szerint hazudik a NATO-főtitkár

külföld
2014 augusztus 23., 11:40
comments 63

Az orosz külügyminisztérium hazugnak nevezte egy közleményében a NATO-főtitkárt. Moszkva szerint nem igaz, hogy az orosz segélyszállítmányt Kijev egyetértése és a nemzetközi vöröskereszt közreműködése nélkül juttatták volna el Kelet-Ukrajnába.

Moszkva visszautasította Anders Fogh Rasmussen „vádaskodását” arról, hogy a humanitárius konvoj az ukrán hatóságok egyetértése és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) bármiféle bevonása nélkül lépett Ukrajna területére.

„Ez újabb hazugság” – olvasható a külügyi közleményben.

Az orosz diplomácia közölte, hogy az ukrán külügyminisztérium augusztus 12-én jegyzékben adott beleegyezést a segélyszállítmányra, és az ukrán határőrök és vámtisztek több mint egy hétig foglalkoztak a konvojjal Donyeck határátkelőnél.

A nemzetközi vöröskereszt bevonása kapcsán Moszkva azt tanácsolta a NATO-nak, hogy „ha valóban érdekli az igazság, mi történt az orosz humanitárius misszió ügyében, a bevonás mértékét illetően, akkor azt javasoljuk, forduljon az ICRC központjához”.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint az orosz teherautók a segélyszállítmánnyal augusztus 14-én érkeztek az ukrán határhoz, de az ukrán fél csak augusztus 21-én fogott hozzá a vámvizsgálathoz. Pénteken a konvoj átment a határon, és eljuttatták a segélyeket Luhanszkba. Kijev nemzetközi jogsértésnek állította be ezt, és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el Oroszországot. Moszkva szerint Kijev mindent megtett, hogy hátráltassa a segélyek Ukrajnába juttatását, pedig Oroszország a segélyküldést teljesen átlátható módon, az ukrán féllel és a vöröskereszttel együttműködve készítette elő. Az orosz segélykonvoj ma több hullámban visszatért Ukrajnából Oroszországba, biztonságát az önhatalmúlag kikiáltott luhanszki népköztársaság egységei szavatolták – írta a RIA Novosztyi.

A konvoj belépése Ukrajnába Barack Obama és Angela Merkel szerint is provokáció volt. Az EU szerint is határsértés történt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.