A Spiegel szerint Oroszország ellen irányítanák a NATO rakétaelhárító rendszerét

külföld
2014 augusztus 25., 10:05

A német lap úgy tudja, hogy Lengyelország és a balti államok azt képviselik, hogy az Oroszország felől érkező esetleges rakétatámadások elhárítására is alkalmassá kell tenni a NATO tervezett rakétaelhárító rendszerét, ami az eredeti elképzelés szerint a Közel-Kelet irányából fenyegető támadások elleni védelmet szolgálná.

A négy NATO-tagállam javaslata szerint a szeptember eleji NATO-csúcstalálkozón döntést kell hozni a rakétaelhárító rendszer orientációjának módosításáról.

Az Egyesült Államok támogatja a felvetést, de a szövetség tagjainak többsége, az élen Németországgal ellenzi azt. Álláspontjuk szerint nem szabad feleslegesen provokálni Moszkvát. Arra hivatkoznak, hogy a NATO évek óta hangoztatja, hogy a rendszer nem Oroszország ellen irányul.

A vitát végül elnapolták, a walesi NATO-csúcs után folytatják majd a lap szerint.

Egy másik kérdésben viszont a keményvonalas tagállamok törekvése érvényesül Németország álláspontjával szemben: a NATO baltikumi és lengyelországi jelenlétének erősítésére tett intézkedések nem futnak ki automatikusan egy év elteltével.

A NATO a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása nyomán a szövetség alátámasztásának jegyében hadgyakorlatok sorozatát kezdte meg és fokozta légi járőrözési tevékenységét a balti államok és Lengyelország térségben. Németország azt szorgalmazta, hogy ezeket az intézkedéseket egy év után vizsgálják felül, és csak akkor tartsák fenn, ha elnyerik valamennyi tagország támogatását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.