Csehországba viszi a régi magyar tankokat a cég, amit az orosz kormány ukrán fegyverszállítással vádolt

politika
2014 augusztus 25., 06:22

Hétfő reggel az Excalibur Defense Kft. megkezdte a Magyar Honvédségtől megvásárolt, a hadrendből kivont 58 darab T-72-es típusú harckocsi elszállítását Csehország területére.

- közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az Excalibur Defense volt az a cég, amit az orosz külügy a Hídfő.net nevű oroszbarát oldal híre nyomán azzal vádolt, hogy rajta keresztül Magyarország fegyvereket ad el Ukrajnának.

A magyar kormány az orosz külügyminisztérium nyilatkozata után azonnal cáfolta az értesülést.

Az Excalibur Defense cégadatai alapján sokkal valószínűbb a cseh kapcsolat, mint az ukrán, hiszen a kft. mindkét tagjához csehországi cím van megadva az Optenben.

A Honvédelmi Minisztérium megjegyzi azt is, hogy a harckocsikat Csehországban is csak akkor értékesíthetik egy harmadik félnek, ha az adásvétel megfelel az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló Szerződés rendelkezéseinek, így a magyar harckocsik a HM szerint nem kerülhetnek embergós országba, bár ennek ellenőrzése Csehországban már a cseh hatóságok dolga.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.