A CÖF levelet írt Obamának

2014 szeptember 5., péntek 8:29
308

Nyílt levélben fordul Barack Obama amerikai elnökhöz a Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Magyarországot elmarasztaló írásokkal kapcsolatosan.

(Az ilyen írások többségéről mi is beszámoltunk, itt, itt, itt, itt, de még itt is.)

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a Civil Összefogás Közalapítvány (CÖKA) elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón ismertette a levél tartalmát. A cöfösök azért fordulnak Barack Obamához, mert a CÖF tagjai közül is egyre többen fejezik ki aggodalmukat az amerikai kormányzat, illetve a közvélemény Magyarországgal kapcsolatos megnyilvánulásai kapcsán, pedig Magyarország mindig szövetségesként gondolt az Egyesület Államokra.

„Véleményünk szerint komolyan és negatívan befolyásolja egymás megértését azok a közvetlenül, illetve a sajtón keresztül megfogalmazott kritikák és támadások, amelyek többnyire a magyarországi körülmények meg nem-, vagy félreértéséből, illetve tudatos félremagyarázásából fakadnak”

- olvasta a levelet Csizmadia László.

A levél szerint különösen aggasztónak tartják, amikor az amerikai diplomácia nyilvánosan megfogalmazott, a magyar belpolitikát illető kritikái úgy jelennek meg, hogy az a magyar belpolitika részévé válik, annak befolyásolására törekszik.

„Bízunk benne, hogy az amerikai diplomácia az egyenrangú és befogadó párbeszédben keresztül képes lesz megváltoztatni hozzáállását - melyre nagy szükség lenne a jelenlegi, Ukrajnában zajló illetve a világot elborzasztó közel-keleti terrorcselekmények fényében”

A levélben a CÖF biztosítja az amerikai elnököt arról, hogy a magyar nemzet és a civil társadalom egy tapodtat sem kíván eltávolodni nyugati szövetségeseitől, és velük együtt örömmel és állhatatosan kíván dolgozni a jogállamiság keretei között megvalósuló szabadság és demokrácia értékeiért.

A nyílt levelet úgy zárták:

„meggyőződésünk, hogy országaink vezetőinek személyes találkozása lehetne a legmegfelelőbb forma a kölcsönös bizalom és elkötelezettség megerősítésére."

Csizmadia László közölte, a nyílt levelet a sajtótájékoztatót követően adják át a budapesti amerikai nagykövetségen André Goodfriend ideiglenes ügyvivőnek.

Fricz Tamás CÖF-alapító a levél megírásának motivációról elmondta: közös, kölcsönösen tiszteletben tartott alapértékek - a szabadság és a nemzeti önállóság iránti vágy és elkötelezettség - kötik össze a két országot, és éppen ezért meglepő fordulat, hogy az elmúlt időszakban az Egyesült Államok meghatározó lapjai Magyarország elleni szankciókra szólítják fel a saját országok és az Európai Unió politikai vezetését.

Fricz szerint a magyarok többsége és a CÖF tiltakozik a javaslatokkal és a fellépésekkel szemben.

A CÖF arra kéri a közéleti személyiségeket, szerkesztőségeket, hogy fejezzék be a szankciókkal való fenyegetőzést, és vegyék figyelembe a magyarországi civilek véleményét, azokat is, amelyek nem a balliberális oldalról származnak. Fritz szerint

az, hogy a szabadságjogok, és a jogállamiság mennyiben, vagy egyáltalán sérül-e Magyarországon az Orbán-kormány alatt, az lehet vita tárgya, de nem lehet szankciók kérdése.

Ifj. Lomnici Zoltán CÖF-szóvivő arról beszélt, hogy az említett lépések ellenséges érzületet generálnak, sokszor nyílt támadást jelentenek a magyar alkotmányos berendezkedéssel szemben. (MTI)