Az EBESZ megerősítette, hogy aláírták a tűzszünetet

külföld
2014 szeptember 05., 14:06
comments 7

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hivatalossá tette, hogy aláírták az ukrajnai fegyvernyugvási jegyzőkönyvet. Petro Porosenko ukrán elnök pedig arra utasította a hadsereg parancsnokait, hogy helyi idő szerint 18 órától szüntessék be a tüzet.

Porosenko a tűzszünet bejelentését követő első nyilatkozatában azt mondta, a fegyvernyugvást hatékony nemzetközi felügyeletnek kell biztosítania. Egyúttal úgy fogalmazott, hogy minden lehetségest, sőt a lehetetlent is meg kell tenni, hogy véget érjen a vérontás Kelet-Ukrajnában.

Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője szintén megerősítette, hogy a harcok szüneteltetéséről szóló jegyzőkönyvet írtak alá Kijev és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői pénteken Minszkben, a harcoló felek között közvetítő úgynevezett kontaktcsoport ülésén.

Ugyanakkor Igor Plotnickij, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a tűzszünet ellenére továbbra is el akarnak szakadni Ukrajnától.

Eltüntetett holttestek

Közben pénteken az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője, Andrij Liszenko arról beszélt, hogy személygépkocsikon és Kamaz teherautókon szállítják el orosz katonák a kelet-ukrajnai harcokban elesett vagy megsebesült honfitársaikat

Liszenko szerint csütörtökön az orosz határnál fekvő Donyeck megyei Dmitrivka faluból a határ túloldalán található Gyibrovka település felé hat személygépkocsival és négy Kamaz teherautóval szállították el a kelet-ukrajnai harctérről a halott és sebesült orosz katonákat. Minden gépkocsin fehér körök voltak felfestve (a kijevi média az elmúlt napokba többször hírt adott arról, hogy ilyen megkülönböztető jelzéssel látják el az ukrán területre behatoló rendszámtábla nélküli orosz katonai járműveket).

Liszenko szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy Luhanszk megyében, Csernopartizanszk körzetében péntekre virradóra a veszteségek elrejtése céljából egy tárnába dobták több tucat elesett orosz katona holttestét, amelyeket két Kamaz teherautón szállítottak oda. Az RNBO szóvivője szerint az orosz hadsereg a holttestek eltüntetésével akarja elfedni a veszteségeit a közvélemény elől.

Liszenko szerint az elmúlt napban hét ukrán katona esett el a harcokban és 59-en megsebesültek. A fegyveres konfliktus kezdete, április közepe óta összesen 849 ukrán katona esett el és 3072-en sebesültek meg.

A Reuters Liszenkóra hivatkozva azt írta, hogy a kelet-ukrajnai harcokban eddig már 2 ezer orosz katonát öltek meg. Független forrásból ezt az értesülést nem lehetett megerősíteni.

Közben Olekszandr Daniljuk, a védelmi miniszter tanácsadója arról írt Facebookon, hogy a Kelet-Ukrajnában harcoló, önkéntesekből verbuválódott Donbasz, Dnyipro-1 és Azov alakulatok tagjait felveszik a hadsereg kötelékébe. Eddig több mint kétszáz önkéntes jelezte, hogy hivatásos katonaként akar harcolni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.