Moszkva nem fogja annyiban hagyni az EU-s szankciókat

külföld
2014 szeptember 06., 12:44
comments 72

A szokottnál hevesebben reagált az orosz külügyminisztérium arra a hírre, hogy az Európai Unió hétfőn újabb, vélhetőleg orosz magánszemélyeket érintő szankciókat vezethet be. Az EU-s bejelentésben feltételként ott lebeg az is, hogy a szankciók bevezetését felfüggeszthetik, ha az oroszok visszavonják katonáikat Kelet-Ukrajnából, és a tűzszünet tartósnak bizonyul.

A külügyminisztérium közleménye szerint, ha az Európai Uniótól származó újabb szankciók életbe lépnek, arra kétség nélkül lesz válaszuk nekik is. Szerintük az EU gyakorlatilag közvetlen jelt adja annak, hogy a kijevi háborúpártiakat támogatják.

Az orosz külügy kitér arra is, hogy az EU-nak ahelyett, hogy állandóan új utakat keresnek ahhoz, hogy saját tagállamaik és Oroszország gazdaságának ártsanak, inkább azon kéne jobban dolgozniuk, hogy Kelet-Ukrajna gazdaságát felvirágoztassák.

Előzetes hírek szerint a legfrissebb csomagban 24 Putyin-közeli személy beutazását tiltanák be az EU-ba, és uniós számláikat is befagyasztanák.

A szankciók másik fele az oroszokra nehezedő gazdasági nyomás növelését szolgálja. Megnehezítenék, hogy az állami tulajdonban lévő energetikai, olajipari és hadiipari vállalatok az európai piacról kölcsönözzenek pénzt. A lépés hasonló ahhoz, mint amivel az orosz bankszektort már korábban sújtották. Viszont, bár jelent meg ellentétes előjelű találgatás a sajtóban, úgyfest a szankciók újabb köre nem érinti a paksi bővítést.  (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.