Az oroszok nekünk is kevesebb gázt adnának, csak hogy ne nyomhassunk vissza belőle Ukrajnának

gazdaság
2014 szeptember 08., 18:35
comments 205

Oroszország és Ukrajna tavaly ősz óta nagyon rosszban vannak. Az oroszok ezért már idén nyáron leállították az ukrajnai gázeladásaikat, mondván, hogy Kijev így is dollármilliókkal tartozik az eddig adott gázért.

Emiatt télen nagy gondok jöhetnek Ukrajnában, ezért a kijevi vezetés tárgyalásokat is kezdett arról, hogy az olyan EU-tagállamok, mint Lengyelország, Szlovákia, Csehország vagy épp Magyarország esetleg gázt adjanak el Ukrajnának, ha megszorul. Ez is orosz gáz lenne, lényegében visszanyomnánk a vezetékbe, hogy az ukránok felhasználhassák.

Ezzel csak az a gond, hogy a Gazpromnak nem tetszik.

A nyugati szankcióktól egyébként is szenvedő orosz állami energiacég vezérigazgatója, Alekszej Miller korábban

„félig tisztességtelen gyakorlatnak”

nevezte a visszapumpálást.

A Gazprommal tárgyaló EU-tagállamok és EU-s szervek képviselői azt mondják, hogy az oroszok már nyíltan beszélnek arról is, hogy ha csak így tudják megakadályozni, hogy Ukrajna gázt kapjon,

csökkentik a Magyarországnak, Csehországnak, Szlovákiának és Lengyelországnak eladott gáz mennyiségét is.

A jelenlegi forgatókönyvek szerint ez nem jelentené azt, hogy Magyarországon nem lesz mivel fűteni, azt viszont igen, hogy megdrágul a gáz a társégben, és hogy Magyarországra nem jut annyi, hogy tovább tudjunk adni belőle.

Amikor direkt erről kérdezték, a Gazprom szóvivője ugyan tagadta, hogy ezt tervezné a cég, az EU vezetői azonban mégis jobbnak látják, ah felkészülnek. A 2009-es gázhiányhoz hasonló helyzet elkerülése érdekében idén az EU prioritása volt a tárolókapacitás bővítése, és a Financial Times szerint a tárolók vasárnap 89 százalékon voltak, tehát az EU sokkal jobban fel van készülve a téli gázellátásra, mint 2009-ben.

A FInancial Times szerint Oroszországban nem csak a gázeladások csökkentése merült fel az EU szankcióira adható válaszlépésként, Medvegyev miniszterelnök például arról is beszélt, hogy le kellene zárni az orosz légteret az Ázsiába repülő európai gépek előtt. Van is miért bosszút állniuk, a nyugati szanckiók elképesztően nehézzé tették mind az orosz állami energiavállalatok, mind az orosz nagybankok finanszírozását. (FinancialTimes - fizetős!)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.