Egyetlen tökéletes interjúban minden, amit ma Magyarországról tudni érdemes

POLITIKA
2014 szeptember 08., 07:08
comments 32

Emlékeznek még Hoffmann Rózsa tavalyi mondatára a tankönyvválaszték és az árak összefüggéséről? Erre:

Szóval, hogy a

"kevesebb választék olcsóbbságot is eredményez."

Ezt a vonalat viszit tovább Hegedüs István, tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos, akivel a kormány udvari lapja, a Napi Gazdaság beszélgetett.

Nagyon nehéz kiragadni egy-egy részt, az egész interjú úgy tökéletes, ahogy van. Megpróbálom azért.

  • A 2013/14-es tanévben nem sikerült maradéktalanul biztosítani a tankönyvellátást. Tudják, ez az időszak, amikor a féléves bizonyítvány kiosztásakor sem volt még meg az összes gyerek összes könyve.
  • Az új tankönyvek minősége tényleg nem mindig hibátlan, de hát ezek kísérleti tankönyvek, tehát egy kétéves tesztüzemet ki kell várni. Amúgy is, ezeket szakértők állították össze, korábban meg minden jöttment írhatott tankönyvet.
  • Az iskolákban tudták meg, hogy nem valószínű, hogy egy 6-7 éves gyerek olyan állapotban adja vissza a tartós tankönyveit egy év használat után, hogy azt után újra ki lehessen adni a következő évfolyamnak. Mikor erre rájöttek azonnal finomhangolták a rendszert, hogy az elsősöknek több tankönyv jusson.
  • Összevonják az államosított tankönyvkiadókat, és egy óriáskiadó lesz.
  • Mert így sokkal hatékonyabb lesz a munka :DDDDDDDDDD
  • És így jövőre már a tankönyvek 80 százaléka állami lesz.

A végére pedig egy idézet Hegedüstől:

"Mára kivételes helyzet alakult ki: egy állami vállalat képes hatékonyabban működni, mint a piac."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.