Nicolas Sarkozy visszatér

Franciaország korábbi elnöke a Facebookon jelentette be, hogy jelölteti magát pártja, a jobboldali UMP elnöki posztjára. Ha megválasztják, jó eséllyel ő lehet a legerősebb francia jobboldali párt elnökjelöltje is a 2017-es elnökválasztáson.

A jobboldali Sarkozy a 2012-es elnökválasztásdon kikapott szocialista ellenfelétől Francois Hollande-tól. Azóta még büntetőügybe is keveredett, de abból egyelőre nem származott nagy problémája.

A Facebookon Sarkozy egy nagyon hosszú bejegyzésben magyarázta el döntését, azt írta, hogy jót tettek neki a politikától távolabb töltött évek, megismerhette a franciák problémáit, és kipihente a hatalom rossz hatásait.

Ha a francia politika 2017-ben is úgy néz majd ki, ahogyan most, a jobboldali elnökjelöltnek nagy esélye lesz a választáson, hiszen Francois Hollande eddig szinte semmit nem csinált rendesen. Rosszabb helyzetben van a francia gazdaság, mint Sarkozy idején, rosszabb a közbiztonság. Hollande-nek kevesebb szava van az EU-ban, mint elődjének, ráadásul magánéletében is botrányt botrányra halmoz.