Az iráni elnök szerint illegálisak az USA szíriai légicsapásai

külföld
2014 szeptember 23., 14:33
comments 122

Hasszán Rohani iráni elnök több nyilatkozatában is elítélte az Egyesült Államok szíriai légicsapásait, sőt az akciót törvénytelennek is nevezte. Az Egyesült Államok kormánya kedd reggel jelentette be, hogy bombázni kezdte az Iszlám Állam nevű szunnita terrorszervezet szíriai állásait is.

Irán és az Egyesült Államok épp a békülés útján haladtak, hiszen amellett, hogy Teherán egyre nagyobb hajlandóságot mutat a nukleáris fejlesztéseivel kapcsolatos konzultációra, az USA és Irán együtt segít az iraki vezetésnek az Iszlám Állam elleni harcban.

Rohani szerint azonban míg Irakban a bagdadi kormány kért külföldi segítséget a terroristák ellen, a Szíriai vezetés nem tett ilyet, és az ENSZ sem adott felhatalmazást az amerikaiaknak, hogy szíriai területeket bombázzanak. Kérés és felhatalmazás hiányában pedig Rohani szerint az amerikai akció

törvénytelen.

Az iráni elnök Szíriával kapcsolatos nyilatkozatainak megértéséhez azt is szükséges tudni, hogy Teherán egészen jó viszonyban van a szíriai Aszad-rezsim vezetőivel, akik hatalma ellen 2011-ben elindult a szíriai polgárháború. Ebben az esetben tehát Rohani attól is tarthat, hogy az amerikai beavatkozás nem csak az Iszlám Állam, hanem a damaszkuszi kormány helyzetét is gyengítheti az országban, amivel viszont Irán fontos szövetségest veszítene el. (BI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt