Péntektől több gáz jön Magyarországra

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön este közleményt adott ki arról, hogy péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. Közleményük szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél. A biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók töltöttségi szintje jelenleg 56,6 százalékon áll és a betárolás mostantól felgyorsul - olvasható a közleményben.

Korábban már írtunk arról, hogy Oroszország csökkentette gázszállításait azokba az országokba, melyek Ukrajna felé nyomtak vissza az általuk vásárolt gázból, így kisegítve a Putyin kegyeiből kiesett kijevi kormányt, akiknek Oroszország jelenleg nem hajlandó gázt eladni.

Ehhez képest Magyarországra zavartalanul érkezik a gáz.

Orbán Viktor pedig a héten tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom atyaúristenével, nem kizárt, hogy megegyeztek valamiben. Annyi biztos, hogy az oroszok elsődleges célja az, hogy Ukrajna ne kapjon orosz gázt közvetítőkön keresztül sem.

És, mit ad isten, Ukrajna felé csütörtök délután meg is szűnt a magyar gázeladás, az FGSZ Földgázszállító Zrt. határozatlan időre megszakította a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást. A Zrt. tájékoztatása szerint az intézkedés oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint szeptember 26-ától nő a beszállítási igény. (via MTI)