Szegény Mészáros Lőrinc teljesen feleslegesen hozta nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát

Akkor vett új, bizarr fordulatot Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatának ügye, amikor a legkevésbé számítottunk rá.

Pont egy éve, 2013 szeptemberének végén gondoltunk rá először, hogy megnézzük a gázszerelőből lett felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát. Orbán Viktor jó barátja néhány éve alatt részben cégének állami megrendelései segítségével lett Magyarország 88. leggazdagabb embere, 6,9 milliárd forintos vagyont halmozott fel.

A polgármesterek vagyonnyilatkozata közérdekből nyilvános, de Mészáros nem tette fel sajátját az önkormányzat honlapjára. Levelet küldtünk az önkormányzatnak, de mindenféle mókás indokkal elzavartak. Érezni lehetett, hogy nem nagyon akarják kiadni a papírokat.

A Transparency International jogsegélyszolgálatának ügyvédje, Németh Zsolt segítségével pert indítottunk.

Az ügy tavaszra került bíróság elé, akkor az egy évvel korábban elfogadott, Ne-zavarj-épp-lopok törvényre hivatkozva segített a bíróság eltitkolni Mészárosnak a vagyonát.

Nyáron a másodfokú bíróság viszont azt mondta: az előző bíró tévedett, meg kell ismételni az eljárást.

Ezt az újabb eljárást viszont Mészáros és a felcsúti önkormányzat nem várta meg: egy nappal a tárgyalás előtt nyilvánosságra hozták a polgármester összes eddigi vagyonnyilatkozatát.

Ezek után azt hittük, a tárgyalás már csak formaság lesz.

De tévedtünk. Elvesztettük a pert, a bíróság szerint nem kell kiadni Mészárosnak a vagyonnyilatkozatát. Azt, amit már kiadott.

A Székesfehérvári Járásbíróság most azzal érvelt, hogy rossz helyről kértük a dokumentumot. Mi ugyanis a felcsúti önkormányzatnak, illetve Mészáros Lőrinc polgármesternek írtunk levelet, tőle kértük a saját vagyonnyilatkozatát. Na, itt követtük el a hibát, mert

a bíróság szerint a polgármester vagyonnyilatkozatát nem a polgármestertől, hanem az önkormányzat Vagyonnyilatkozat Ellenőrzési és Összeférhetetlenségi Bizottságától kell kikérni.

Ha pedig nem tőlük kérjük, akkor ne is csodálkozzunk, ha nem kapjuk meg a papírokat.

Így segíti a Székesfehérvári Járásbíróság a nyilvánosságot. De nem adjuk fel, fellebbezünk az ítélet ellen, hátha a másodfokú törvényszék szerint a polgármester illetékes saját vagyonnyilatkozatának ügyében.