„Az uralkodás filozófiája nem illik a 21. századba”

Élesen bírálta, és arroganciával vádolta a Nyugatot Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakán mondott felszólalásában.

Lavrov szerint az EU és a NATO a demokrácia állítólagos védelmezőjének hazudja magát, és míg Oroszország elutasítja a katonai erőszakot, addig Nyugaton ez bevetté vált.

Eltérően más felszólalóktól, akik beszédükben több témát is érintettek, Lavrov kizárólag a Nyugatot ostorozta. Ukrajna az USA és az EU arrogáns politikájának áldozata, és a Nyugat támogatta a (Viktor Janukovics elnök elleni) „puccsot” – mondta Lavrov, aki szerint „a hatalom új kijevi birtokosai erőszakot alkalmaztak azokkal szemben, akik pusztán a kultúrájukat és a nyelvüket akarták megvédeni”. Amerika és az EU megpróbált szert tenni egy nagyobb geopolitikai térség feletti ellenőrzésre, „így megsértették az ENSZ-alapokmányát és a helsinki megállapodást” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter elítélte az USA, az EU és mások Moszkva-ellenes szankcióit, mint mondta: azt, hogy az egyoldalúan meghirdetett szankciók értelmetlenek és kontraproduktívak, már az Amerika által Kuba ellen hozott intézkedések is bizonyították. Lavrov azt is mondta, hogy:

„Az ultimátumok politikája és a fölény, valamint az uralkodás filozófiája nem illik a 21. századba.”

Tegnapelőtt egyébként felszólalhatott az ENSZ-ben egy bajszos férfi is, aki Csornáról érkezett:

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

(MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.