A CIA szerint Benjamin Franklin nemzetbiztonsági kockázatot jelentett

külföld
2014 október 01., 18:36
comments 41

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) van egy folyóirata, a Studies in Intelligence, amiben tanulmányok jelennek meg a CIA munkatársaitól. Ezek általában titkosítottak, de nemrég egy volt alkalmazott által indított per eredményeként több tucat, több évtized alatt megjelent írást oldottak fel a titkosítás alól. Az egyik ilyen dokumentumban egy CIA-elemző Washington 1812-es brit bevételével kapcsolatban ugyanazt a nemzetbiztonsági mulasztást vélte felfedezni, ami a 9/11-hez is vezetett.

Egy másik szerint Benjamin Franklin amerikai polihisztor, az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat keletkezésének idején nagyon jóban volt dr. Edward Bancrofttal, akiről nem sejtette, hogy a brit kormány kémje. El is kotyogott neki egy csomó mindent arról, hogy az amerikaiak a franciákkal akarnak szövetséget kötni a britek ellen, akik így tudtak minden lépésükről. Ez szerencsére nem volt végzetes az amerikai függetlenségi törekvésre nézve, de a CIA szerint Franklin nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, amikor elfelejtette a saját szabályát: „Ha megtartanál egy titkot egy ellenséged előtt, ne beszélj róla a barátodnak.” (io9)

photo_camera Hagyományos iskolai Benjamin Franklin-kosztüm

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.