A Nemzetközi Úszószövetség kitüntette Putyint

Legnagyobb elismerésében részesítette a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek a hazájában, Kazany városában rendezik meg a 2015-ös vizes vb-t. Putyin annak ellenére kapta meg a FINA-kitüntetést, hogy az AP szerint Oroszországot a doppingesetek sorozata miatt akár ki is zárhatják a vizes sportok szereplői közül.

Fotó: Kreml / Wikipedia

A FINA-elismerést olyan államfőknek és magas rangú magánembereknek ítélik oda, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a vizes sportok világában.

Julio Maglione FINA-elnök az elismerést átnyújtva azzal nyalt be, hogy Vlagyimir Putyinnak a sportágnak nyújtott személyes támogatása

„nagyban hozzájárul a népek közötti testvériség erősítéséhez, az egészségesebb társadalom eléréséhez, az orosz fiatalok életstílusának és oktatásának javításához (...) a béke és barátság szellemében”.

Fotó: Flickr

A legjobb orosz úszónő, Julija Jefimova egyike azoknak az orosz úszóknak, akiket az utóbbi két évben eltiltottak doppingolásért. A mellúszásban – normál medencében 50 méteres távon – világcsúcstartó, olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok úszónőtől idén májusban vonták meg 16 hónapra a versenyzési jogot szteroidhasználat miatt. A FINA saját szabályzata alapján kizárhatja egy sportági versenyből azt az országot, amelynek versenyzői közül legalább négyet egy éven belül doppingvétségen érnek. (MTI)