Épül a Szibéria Ereje

gazdaság
2014 október 13., 16:59
comments 42

Aláírták az orosz-kínai földgázszállítási kormányközi egyezményt, ami azonnal hatályba lépett – közölte Alekszej Miller, a Gazprom orosz állami energetikai cég vérigazgatója.

A megállapodást az ún. keleti útvonalon, a Szibéria Ereje nevű vezetéken keresztül Kínába menő orosz gázról kötötte a két ország. Az aláírást Li Ko-csiang kínai kormányfő moszkvai látogatására időzítették.

A Gazprom május 21-én egyezett meg a China National Petroleum Corp (CNPC) nevű állami energetikai céggel hogy 2019-től évi 38 milliárd köbméter gázt szállít Kínába. A szerződés 30 évre szól. Az üzlet több mint 400 milliárd dollár (mintegy 96 ezer milliárd forint) értékű, de azt nem árulták el, hogy 1000 m³-enként mennyibe fog kerülni Kínának az orosz gáz.

Alekszej Miller azt mondta, elkezdték a Szibéria Ereje nevű orosz-kínai gázvezeték építését, a beruházást szeptember 1-én indította el Vlagyimir Putyin orosz államfő a kínai kormány vezető tisztviselői előtt a nyugat-szibériai Jakutföldön.

A Gazprom elnöke azt is közölte, hogy felgyorsítják az ún. nyugati útvonalon tervezett gázszállításokról folyó tárgyalásokat kínai partnerükkel. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pedig arról beszélt a megállapodás aláírása után, hogy Oroszország már jövőre szeretne Kínával megegyezni a nyugati útvonalon szállítandó gázról.

Az orosz-kínai miniszterelnöki találkozón több területet – például az atomenergiát és a pénzügyi együttműködést – érintő, 30 megállapodást írtak alá a két ország képviselői. Az orosz állami Vnyesekonombank és a kínai Eximbank 2 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg az Oroszország területén, így a távol-keleti és szibériai régiókban tervezett beruházások finanszírozására.

Li Ko-csiang kínai kormányfő a Rosszija 24 állami televíziónak elmondta, hogy a China National Petroleum Corp és a Rosznyefty vezető orosz állami cég bővíti stratégiai partneri együttműködését. Ez azt jelenti, hogy gázcseppfolyósító üzem létesítésére közös vállalatot alapítanak. A Rosznyefty közlése szerint orosz cseppfolyósított gázt is szállítanának Kínába. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.