Az azonos nemű párok házassága előtti tisztelgésből diversifamiliának neveztek el egy új csigafajt

meghökkentő tudomány
2014 október 15., 10:41
comments 96
photo_camera Aegista diversifamilia csiga Tajvanból. Fotó: wikipedia

Új csigafajt írtak le tajvani tudósok és az azonos neműek házasságáért küzdő mozgalmak előtti tisztelgésből az Aegista diversifamilia nevet adták neki.

Még 1884-ben írták le először a csak Tajvanon élő, de ott nagyon elterjedt Aegista subchinensis csigafajt. Egy évtizeddel ezelőtt figyelt fel Yen-Chen Lee tajvani csigatudós arra, hogy a Tajvani Központi Hegység két oldalán élő populációk között jelentős különbségek fedezhetőek fel. A Tajvani Egyetem biológusai ötven élő csigát gyűjtöttek tíz lelőhelyről, és hosszadalmas csigagenetikai vizsgálatokkal kimutatták, hogy a keletiek valóban különböznek a nyugatiaktól.

photo_camera East Side / West Side

Megszületett hát egy új faj, már csak az új nevet kellett megtalálni. Lee elmondása szerint a kézirat véglegesítése közben - persze a csigáktól függetlenül - bontakozott ki társadalmi vita Tajvanon az azonos neműek házasságáról.

„A földi csigák hermafroditák. Demonstrálják az állatvilág szexuális sokszínűségét. Úgy döntöttünk, ez egy jó alkalom arra, hogy emlékeztessünk az azonos nemű emberek küzdelmére. ”

(via IFL Science!, címlapi gif: Hiné Mizushima)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.