Beárnyékolta a szmogfelhő a pekingi maratont

A harmincnegyedik alkalommal megrendezett pekingi maratonon több ezren vettek részt, de sokan a résztvevők közül csak védőmaszkban mertek nekivágni a 42 kilométeres távnak. A kínai főváros levegője ugyanis annyira szennyezett, hogy a szmogfelhő már a látási viszonyokat is sokszor nehezíti.

(STR / AFP)

Arról, hogy a vasárnapi futás alatt mennyire volt éppen rossz a levegő minősége, megoszlanak a vélemények, a kínai szervezők enyhe, mérsékelt szmoghelyzetet ígértek, az amerikai nagykövetség tájékoztatása szerint viszont veszélyesek voltak az állapotok. A BBC-nek a helyszínről azt mondta valaki, hogy olyan szag van a levegőben, mintha szenet égetnének. A becslések szerint a szennyezettség határértéke meghaladta azt a szintet, amit még a WHO tolerálhatónak tart.

Több versenyző is volt, aki menet közben adta fel a versenyt, a légszennyezettségre hivatkozva. A brit Chas Pope tíz kilométer után szállt ki, később azt mondta, hogy a versenyt el kellett volna halasztani, mert a levegő minősége nem volt megfelelő szabadtéri tevékenységekhez.

(STR / AFP)

A kínai Gong Lihua, aki a nők között harmadik lett, arról beszélt, hogy okozott gondokat a szmog, mert így nem tudott normálisan izzadni, bőrét pedig nagyon nyirkosnak és büdösnek érezte a verseny után. A nők között az etióp Fatuma Sado Dergo nyert, a férfiaknál a szintén etióp Girmay Birhanu Gebru. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.