Szerdai rövidhírek a Második Hidegháborúból

külföld
2014 november 05., 16:11
comments 116

2015-ben közösen fog hadgyakorlatot tartani Szerbiában a helyi és az orosz hadsereg. Lesznek harcjárművek és ejtőernyős gyakorlatok is, természetesen mind a "béke megőrzése" szolgálatában.

Sauli Niinisto finn elnök pedig angol újságíróknak vázolta fel az orosz helyzetet, amelyről a következő napokban az észak-európai országok vezetői fognak tanácskozni Helsinkiben. Niinisto szerint reális veszélye van annak, hogy újra hidegháborús helyzet alakuljon ki Oroszország és a Nyugat közt, de ő személy szerint nem fél Oroszországtól.

A finn elnök szerint országa mindig világosan jelezte Putyin felé, hogy mi az a vonal, amit az oroszoknak nem szabad átlépniük, és ez a taktika eddig működött is. Niimisto szerint az USA és az EU hibáztak, amikor nem figyeltek az orosz elnök olyan kijelentéseire, hogy a Nyugat gyenge és ellenséges az orosz értékekkel szemben. Ráadásul Putyint csak bátorítja, hogy Oroszországot sem a Csecsenföldön, sem a Grúzáiában elkövetett gyilkosságok miatt nem vonták felelősségre, miközben Amerika 2013-ban az utolsó pillanatban visszalépett a szíriai katonai intervenciótól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.