Orbánék a mi embereink - így örvendeznek Oroszországban

POLITIKA
2014 november 07., 12:57
comments 228

A Vedomosztyi című orosz lap pénteken publicisztikában méltatja a magyar - orosz kapcsolatokat.

A cikk kiindulópontja, hogy hétfőn a magyar parlament megszavazta azt a törvényt, amivel a Déli Áramlat gázvezeték magyar szakaszának megépítését kivették az EU felügyelete alól. Az Európai Bizottság nem engedélyezné az új orosz vezeték megépítését, ezért Rogán Antal beterjesztett egy olyan törvényt, amely alapján gázszállítási engedély nélkül is lehet gázvezetéket építeni Magyarországon. Ezzel legalább az építkezés idejére ki lehet védeni az EU rosszallását. Az Európai Bizottság már jelezte, hogy megvizsgálják, hogy a magyar törvény nem üti-e az EU-s jogot.

Érdekes, hogy míg az orosz lap és az EU is úgy tartja, hogy a törvény kifejezetten a Déli Áramlat érdekében született, addig a magyar kormány úgy tesz, mintha ez nem így lenne. A törvény vitájában Aradszki András államtitkár (NFM) ezt mondta:"

"Nagy meglepetéssel hallottam, hogy erről a törvényjavaslatról az jutott mindenkinek az eszébe, hogy Déli Áramlat és Gazprom."

Majd kifejtette, hogy a törvény célja csak az, hogy több vezeték és egyszerűbben épülhessen Magyarországon, és megdicsérte a Jobbikot konstruktivitásáért.

Mindenesetre az orosz cikk szerzőjének, Andrej Szinicinnek is a Déli Áramlat jutott eszébe a törvényről, hiszen egyenesen ezt írja: "Hétfőn a magyar parlament, amelyben a Fidesznek alkotmányozó többsége van, törvényt fogadott el, hogy a Déli Áramlat megépítése elkezdődhessen, elkerülve az EU engedélyezési eljárását."

A lap később arról ír, hogy sajnos Bulgáriában most nem mennek ilyen simán a dolgok, az ottani kormány még nem járult hozzá a vezeték megépítéséhez, így Orbán gesztusa ugyan fontos, de nem ez lesz a döntő a vezeték megépítésében.

Orbánt így mutatja be a lap:

"Orbán Viktor többször kifejezte szimpátiáját Vlagyimir Putyin politikája iránt, és saját politikája is nagyon hasonlít Putyinéra. Orbán nemcsak a parlamentet ellenőrzi, de az önkormányzatokat és a média nagy részét is, míg a központi bankot kollégája, egykori gazdasági minisztere irányítja. Beszédeiben EU-ellenes  érveket használ és a nemzeti értékekre koncentrál."

Amikor a cikk arról ír, hogy a Gazprom elnökének látogatása után három nappal Magyarország felfüggesztette az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, ez a mondat következik:

"A mi embereink!"

Később arról van szó, hogy Oroszország Szlovákiát és Csehországot is szövetségesének tekinti a régióban, és jó lenne, ha ezek az ország nem csupán szavakkal állnának ki Oroszország mellett, hanem megvétóznák az EU szankcióit is.

Magyarország egyébként egyedül is vétózhatna, ilyennel azonban eddig nem élt. Viszont eddig minden esetben, ha egy másik ország enyhített volna valamit a tervezett szankciókon, akkor Magyarország a felpuhítást követelő mellé állt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.