Gorbacsov szerint a világ egy új hidegháború szélén áll

külföld
2014 november 08., 15:15
comments 127

Az egykori szovjet elnök, Mihail Gorbacsov Berlinben beszélt, ahová a fal lebontásának huszonötödik évfordulóját kísérő rendezvényre érkezett.

A 83 éves politikus azt is elmondta, hogy komoly aggodalomként éli meg, hogy Európában és a Közel-Keleten is vérfürdő van, a nagyhatalmak között pedig nem zajlik érdemi párbeszéd.

A világ egy új hidegháború szélén áll. Egyesek szerint már el is kezdődött.

- mondta Gorbacsov, aki szerint a nyugati világ és kifejezetten az Egyesült Államok a Szovjetunió összeomlása után a diadalmaskodásban roskadt össze, ezért pedig a nagyhatalmak nem tudták kezelni a jugoszláv, a közel-keleti és most legutóbb az ukrán konfliktusokat.

photo_camera (JENS KALAENE / DPA / AFP)

Az egykori szovjet vezető egyben arra sürgette a nyugati vezetőket, hogy oldják fel az orosz személyek ellen kiszabott szankciókat, és a bizalmat helyreállítandó, kezdődjön ismét meg a párbeszéd Oroszország és a többi ország között. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.